Projectleider van stichting RHIA Lucien Versteeg (Airport Technology Lab) deed de opening digitaal vanwege de coronamaatregelen waardoor fysieke bijeenkomsten niet mogelijk zijn.
Projectleider van stichting RHIA Lucien Versteeg (Airport Technology Lab) deed de opening digitaal vanwege de coronamaatregelen waardoor fysieke bijeenkomsten niet mogelijk zijn. (Foto: Koen Laureij)

Bijzonder laboratorium op Rotterdam The Hague Airport helpt mee te verduurzamen

Rotterdam - Gistermiddag (vrijdag 29 mei) opende een uniek Airport Technology Lab (ATL) op Rotterdam The Haque Airport. In deze ‘werkplaats voor innovaties’ in de luchtvaartwereld worden slimme technologieën bedacht, ontwikkeld, getest en in productie genomen. Het gaat om technologie die de grond- en luchtgebonden activiteiten op luchthavens de komende jaren efficiënter en duurzamer moeten maken.


Stichting RHIA biedt hiermee een unieke testomgeving op Rotterdam The Hague Airport waar nieuwe diensten en producten dankzij beschikbare data onder reële omstandigheden worden getest. Het ATL start al direct met een ontwikkeling die de luchtvaart een stuk duurzamer zal maken. De partners in het ATL beginnen met een model om slimmer gebruik maken van data, zodat uitgekiende voorspellingsmodellen het afhandelen van verstoringen in vluchtschema’s slimmer en efficiënter gaat. Dit scheelt op termijn verkeershinder in de omgeving en het is beter voor het milieu.

Via het ATL is data beschikbaar voor organisaties die het nodig hebben voor eigen innovaties ter bevordering van de luchtvaart. Het delen van deze data zal veilig en GDPR-proof verlopen. Andere voorbeelden waar het Lab mee start is het uitwerken van een nauwkeuriger weermodel om de begeleiding van het landen en opstijgen van vliegtuigen bij extremere weertypes veiliger, stiller en schoner te laten verlopen. Ook werkt het ATL aan nieuwe innovaties rondom passagiersbeleving op een luchthaven en alles wat met het beter afhandelen van bagage te maken heeft.

In dit technologieprogramma werken de volgende RHIA-partners samen: ADECS Airsystems, To70, SKyEcho, Bagchain, Robin Radar, TU Delft, MBO Rijnland, Haagse Hogeschool en World Startup Factory.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden