Foto:

Zoektocht naar familie van verzetsheld Melse

Rotterdam - Amateurhistoricus Bert Staats zoekt familieleden van verzetsman Laurus Melse. Zijn zoektocht naar de familie van de op 24 juni 1943 in Kamp Amersfoort omgebrachte Melse brengt hem in Rotterdam.

In samenwerking met Kamp Amersfoort doet Staats verslaglegging naar vier verzetsmannen die op 24 juni 1943 in dit kamp zijn gefusilleerd. Een van deze mannen is Laurens Melse, geboren op 5 september 1910 te Goes. “Het is ons alleen niet van Laurens Melse gelukt om familie te traceren. Die ontbreekt als enige tijdens de herdenking”, vertelt Staats. Hij doet grondig onderzoek naar verzetsman Melse (naar wie in Den Haag een straat is vernoemd) en zijn familie.

Laurus Melse was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Ordedienst (OD) en was lid van de ‘ontsnappingslijn van Van Niftrik’. Via deze lijn werden mensen voorzien van valse papieren en via België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje naar Engeland overgebracht. Via deze vluchtroute wisten joden te ontsnappen maar ook militairen en mensen uit het verzet. Bedoeling was dat deze mensen van uit Engeland zouden deelnemen aan de strijd tegen nazi-Duitsland. In totaal hebben zo’n 170 mensen gebruik gemaakt van deze route.

Door een infiltrant - Izak Anthonie Daane - werden ze verraden en werden verschillende verzetsgroepen door de Duitse Sichersheitsdienst (SD) opgerold. Nadat Daane om zijn dubbelrol door het verzet wordt geliquideerd worden de verschillende verzetsstrijders opgepakt, waaronder Laurus Melse. Na verhoor en marteling worden ze ter dood veroordeeld en op 24 juni 1943 op de Leusderheide gefusilleerd. In 2004 werd in Den Haag een laan naar hem vernoemd, de Laurens Melselaan.

Staats heeft het overlijdensbericht van Melses zus, overleden in 1996, weten terug te vinden. Daarin wordt familie genoemd uit onder meer Rotterdam. Staats: “Graag zou ik in contact komen met Conny (Schrijver) en haar partner Ruud (achternaam onbekend) of een van hun kinderen Jaimy of Patrick, allen vermoedelijk woonachtig in of in de directe omgeving van Rotterdam. Tevens ben ik op zoek naar Adriaan Johannes (roepnaam André) Schrijver, broer van voornoemde Conny, eveneens wonende in Rotterdam. Deze gezochte personen kunnen mij wellicht iets vertellen over de verzetsman Laurus Melse.”

Contact opnemen met Bert Staats kan via a.staats44@kpnplanet.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden