Sol en haar krant. De vormgeving werd gedaan door David Gieling, de schoonzoon van Sol's buurman die columnist is bij dagblad Trouw.
Sol en haar krant. De vormgeving werd gedaan door David Gieling, de schoonzoon van Sol's buurman die columnist is bij dagblad Trouw. (Foto: )

Sol (7) maakte een krant over coronatijd

Rotterdam - Wat doe je als de school al weken dicht is en je je vriendjes alleen ziet op Skype? Na je huiswerk lekker lang spelen, knutselen, filmpjes kijken, lezen en je soms stierlijk vervelen... Vast wel. Maar de 7-jarige Sol Floris was vooral ook druk met het maken van haar eigen krant. En wát voor één! Daar kunnen wij bij De Havenloods nog een puntje aan zuigen. Maar we hadden de eer te spreken met de jongste journalist van Rotterdam.

Sol woont op een droomplek, tegenover het Vroesenpark vlakbij de ingang van Diergaarde Blijdorp. Een echt Rotterdammertje dus. En net zo veelkleurig als haar bonte buren in de dierentuin, zo divers zijn de mensen die ze interviewde voor haar krant.

Het idee van een krant kwam een beetje van de meester ("Hij vroeg ons een dagboekje te schrijven") en een beetje van de buurman ("Hij is journalist bij een krant") en Sol wist precies wat ze wilde. "Ik wilde gewone mensen spreken, mensen die ik leuk vind, mensen die ik goed ken én bijzondere mensen."

Dus maakte ze, met hulp van haar moeder, een planning. En ze bedacht vragen. Hoe brengen de kinderen en volwassenen van deze wijk de coronatijd door? Wat maken ze allemaal mee? Wat vinden ze van deze tijd? Zijn ze bang zelf besmet te raken? Gaan we ooit nog handen schudden? Sol: "Ik kwam erachter dat als je mensen dezelfde vragen stelt, je hele verschillende antwoorden krijgt." De één is bang om besmet te raken, de ander niet. 'Wat komt, komt,' zegt buurman Mohammed. Hij zit vast in Marokko en kan niet naar huis. 'Je mag nergens naartoe, je moet thuisblijven. Dat is saai Sol, heel saai.' 

Ook de meester van Daltonschool De Margriet vindt het maar saai zo zonder kinderen. Klasgenootjes missen elkaar, maar lekker lang thuis spelen is wél fijn. Sol spreekt agenten die mensen wegsturen uit het park. 'Boksen en barbecueën mag niet, het wordt te druk.' En een dakloze man die afstand houdt en vechtstokken maakt van takken, om in beweging te blijven. De kapper vertelt dat hij even geen belasting kan betalen en de huisarts vindt het wel raar om elke keer 'zo'n maanpak' aan te doen. Gaandeweg leert Sol bij. "Mensen vertellen meer als je doorvraagt, naar hoe ze zich voelen bijvoorbeeld."

Na al die verhalen zijn we natuurlijk benieuwd, wat vond Sol zelf van al die thuisblijfweken? "Het was leuk om veel bij mama te zijn en veel te kunnen spelen. En niet leuk om m'n vriendjes niet te zien." En haar zusje Bluma is lief, maar dat ze haar stoorde bij haar huiswerk was wat minder. Maar nu is de school weer open (yes!), haar krant af en de meester trots. Net als burgemeester Aboutaleb, die haar krant ook onder ogen kreeg. Hij stuurde haar een brief met complimenten en een 'ga vooral zo door'. Of ze journalist wil worden? Natuurlijk! Net als uitvinder, ballerina, architect, dokter, schoollerares en zwermlerares. "Alles tegelijk, want het is allemaal zo leuk. En ik wil wereldberoemd worden." Dat laatste is in elk geval al een beetje gelukt Sol. Wereldberoemd in Rotterdam!

Benieuwd naar de krant van Sol? Je kunt 'm hier lezen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden