Het Schiekadeblok van de toekomst.
Het Schiekadeblok van de toekomst. (Foto: )

Zó ziet de toekomst van het Schiekadeblok er definitief uit

Rotterdam - De toekomst van het Schiekadeblok tussen Delftseplein en Hofplein staat eindelijk definitief vast. Het bruisende blok aan het spoor is vandaag door de gemeenteraad besproken en dit zijn nu de plannen:

Er komt een circa 70 meter hoge woontoren aan het Delftseplein, een maximaal 200 meter hoge kantoor- en woontoren aan de Schiekade en langs het spoor komen kantoren. De hoge toren is gekoppeld aan het deels te behouden Schieblock-pand. De panden met cultuurhistorische waarde langs de Delftsestraat blijven ook behouden. Op deze panden komt een hotel waarvan het concept aan moet sluiten bij het rauwe milieu van het huidige Schiekadeblok. Midden in het gebied komt een groen binnenhof en de Luchtsingel krijgt een opvolger.

Op deze manier komen er in het gebied circa 680 woningen bij. Hiervan is minimaal 10 procent sociale woningbouw (met een minimum van 75 woningen) en minimaal 30 procent middensegment. De overige woningen vallen in het hoger en topsegment. Er staat circa 48.500 vierkante meter aan kantoren gepland en in de plannen is 4.000 vierkante meter beschikbaar voor detailhandel, horeca en een cultureel/maatschappelijk programma.

Bij de ontwikkeling van het gebied wil de gemeente voortbouwen op de huidige mix van horeca, cultuur en design. In de Delftsestraat en het Schieblock blijven kantoren en werkruimtes voor de innovatieve en creatieve bedrijven van nu beschikbaar. In de toren die gekoppeld wordt aan het Schieblock worden werkruimtes toegevoegd voor de huidige ondernemers in het gebied die door willen groeien en voor Next Economy-ondernemers.

Verder moet er in het toekomstige Schiekadeblok zijn voor terrassen en een poppodium. Door de komst van woningen moet de horeca wel eerder dicht dan we nu gewend zijn: om 23.00 uur, alléén het poppodium krijgt een nachtvergunning. Onderin de toren aan het Delfteplein moet een cultuurhal komen.

De gemeente gaat nu de plannen verder uitwerken naar een bestemmingsplan en grondexploitatie. In de volgende fase wordt ook bepaald hoe en met welke partijen de ontwikkeling wordt uitgevoerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden