Foto: Dansschool LTdans

Mogen ze nu open of niet? Dansscholen willen duidelijkheid!

Rotterdam - Mogen ze nu open of niet? Terwijl steeds meer sectoren duidelijkheid krijgen over wanneer zij weer open mogen, tasten de dansscholen nog steeds in het duister. Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Maar valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. 

Nederland telt ruim 3000 dansscholen, maar in het overzicht van de versoepelingen is de danssector tot nu toe nergens genoemd. Rotterdamse dansschooleigenaren uiten een noodkreet. "Er is nog steeds onduidelijkheid, zo worden de gevolgen van de coronacrisis alleen maar groter", zegt Tamar Riani, eigenaresse van dansschool LTdans. "Bovendien is er geen landelijk beleid. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet." 

Het beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. En dat terwijl samen dansen, op gepaste afstand, veiliger is dan boodschappen doen, stelt Colinda de Klerk van dansschool de Klerk. Samen met 1500 dansprofessionals sloot zij zich aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.”

Ook Yannick Wagenaar en Margriet de Rijk van dansschool 010 DANCE Programm willen graag weer open. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen."

Hoewel velen van hen overgingen op online lessen of buitenlessen, vinden de dansschooleigenaren dat verre van ideaal. "Een swingende groep tussen al die boodcamps is leuk voor voorbijgangers, maar we geven natuurlijk liever les in de dansschool zelf. Met goed geventileerde zalen en een dempende vloer," aldus Tal Sofer van dansschool Talvandansen. Dat geldt ook voor dansschool Ashakiran, waar leerlingen op blote voeten dansen.

De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden