De Witte de Withstraat wordt autovrij om de horecaondernemers extra ruimte te geven.
De Witte de Withstraat wordt autovrij om de horecaondernemers extra ruimte te geven. (Foto: )

Witte de Withstraat wordt (tijdelijk) autovrij om horeca meer ruimte te geven

Rotterdam - De Witte de Withstraat wordt autovrij om de horecaondernemers extra ruimte te geven. Dat is vanavond duidelijk geworden. De rijweg wordt voor voetgangers, de trottoirs worden terrassen. Om de wijk in en uit de kunnen auto's de straat nog wel blijven kruisen vanuit zijstraten.

Morgen (donderdag 28 mei) praat de gemeenteraad nog over het plan, maar daar is inmiddels een meerderheid voorstander van een tijdelijk autovrije straat. Wanneer de straat vrij van verkeer wordt gemaakt is nog onduidelijk, het zal nog niet meteen komende week zijn.

Het gaat om een tijdelijke maatregel vanwege de coronacrisis waardoor horecaondernemers nu al maanden geen inkomsten meer hebben. Ideeën om de populairste Rotterdamse horecastraat helemaal autovrij te maken, zijn er al jaren, maar er is ook altijd een flink deel van de ondernemers en bewoners tegen zo'n plan geweest. Omdat de nood nu hoog is, ziet iedereen in de straat een tijdelijke autovrije straat wél zitten. 

Een belangrijk obstakel was altijd de aanrijroute van hulpdiensten bij calamiteiten in het westen van de stad, de straat wordt door de brandweer gebruikt. Daarvan was nu toch al geen sprake meer omdat die route veranderd is door bouwwerkzaamheden bij het Museumpark.

Maandag 1 juni mogen horecagelegenheden na tweeënhalve maand gedwongen sluiting vanaf 12.00 uur weer open. Iedere ondernemer kan al met gratis vlonders van de gemeente op parkeerplekken de terrassen groter maken. Vandaag kwam daar nog eens bij dat allerlei pleinen in de stad omgebouwd worden tot terraspleinen. Waarschijnlijk volgen er nog meer plekken. Vooralsnog gelden al dit soort maatregelen voor het terrasseizoen, dat loopt tot 1 november.

Tijdelijk een autovrije Witte de Withstraat. Het gaat gebeuren. #Rotterdam Makes It Happen! Met dank aan het harde werk van @elenewalgenbach en @dennistak, en de ondernemers die hieraan hebben getrokken. Blij dat de bewoners ook serieus genomen worden!

— Jim Pedd (@JimPedd) May 27, 2020
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden