Alle Rotterdamse (horeca)ondernemers kunnen met gratis terrasvlonders extra ruimte krijgen


Vanaf 1 juni komt ook in de Witte de Withstraat eindelijk weer wat meer leven in de brouwerij.
Vanaf 1 juni komt ook in de Witte de Withstraat eindelijk weer wat meer leven in de brouwerij. (Foto: )

Alle Rotterdamse (horeca)ondernemers kunnen met gratis terrasvlonders extra ruimte krijgen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam probeert op tientallen plekken in de stad extra ruimte voor horecaondernemers te vinden. Op 30 locaties zijn gemeente en ondernemers met elkaar in gesprek om de buitenruimte voor 1 juni goed in te richten, horeca krijgt tijdelijk de ruimte om het terras te vergroten en alle ondernemers kunnen terrasvlonders neerleggen voor hun zaak.

De gemeente heeft 30 drukke pleinen en smalle straten vastgesteld waar de ruimte schaars is of knelt. Op deze locaties is de gemeente in overleg met ondernemers om met maatwerk de buitenruimte in te richten. 

Het college heeft dertig locaties - pleinen en straten - benoemd die kansen bieden voor het creëren van meer ruimte voor ondernemers of juist aandacht vragen omdat zij te weinig ruimte bieden. Op een deel van deze dertig plekken is al gestart om samen met ondernemers tot een integrale aanpak te komen. Voor pleinen waar reeds horeca aan of bij ligt, zal er voornamelijk worden gekeken of er meer ruimte voor terrassen geboden kan worden. 

Het gaat om deze locaties: 

Centrum

Nieuwe markt, Schouwburgplein, Binnenrotte, kernwinkelgebied Centrum, West-kruiskade, Hoogstraat I hoogkwartier, Witte de Withstraat .

Delfshaven

Middellandplein,  Kruising nieuwe Binnenweg I Heemraadssingel Heemraadsplein , Nieuwe Binnenweg.

 Kralingen - Crooswijk 

Admiraliteitskade, Lusthofstraat, Oostzeedijk I Oostplein 

Feijenoord 

Deliplein I Sumatraweg, Afrikaanderplein, Beijerlandselaan 

IJsselmonde

Cor Kieboomplein Noord, Noordplein, Noorderboulevard 

Charlois 

Plein 1953,  Zuidplein en zuidpleinlaag 

Hilgersberg- Schiebroek 

Bergsedorpstraat 

Prins Alexander 

Boulevard, Prins Alexanderplein 

Voor al deze locaties is de ambitie om voor 1 juni tot een plan te komen

“Zoals we samen sterk staan tegen Corona, kunnen we ook alleen samen het beste maken van de anderhalvemetereconomie. Om maximaal te kunnen ondernemen en te bewegen moeten we elkaar de ruimte geven. Daar is maatwerk voor nodig want ieder plein en iedere winkelstraat is anders: soms is de stoep te smal, de weg te druk of willen horeca, winkels en marktkramen allemaal meer ruimte. Als ondernemers en bewoners in een bepaalde straat er samen uitkomen: perfect. En anders staan onze speciale gebiedsteams klaar om te helpen een passend plan te maken. Samen met ondernemers en bewoners slaan we de handen ineen. Alleen zo krijgen we de economische motor weer op gang,”  aldus wethouder Barbara Kathmann (Economie).

Café's en restaurants mogen vanaf 1 juni om 12.00 uur weer op hun normale openingstijden open. Voor het terrasseizoen, tot 1 november 2020, mogen horecaondernemers in Rotterdam zonder vergunningsaanvraag een groter terras voeren dan normaal. Hiervoor zijn stedelijke richtlijnen opgesteld.

De richtlijnen voor alle horecaondernemers in Rotterdam zijn:

- Maximaal twee keer zo groot in oppervlakte als reguliere terras;

- Er moet altijd 1,5 m afstand zitten tussen gasten op het terras en passanten.

- Hulpdiensten hebben ongehinderd doorgang

- Brandkranen en nooduitgangen blijven vrij toegankelijk

- Omgeving ervaart geen overlast

- Geen muziek

- Overleg met je buren; (horeca)ondernemers en omwonenden voordat je extra ruimte in neemt

- Let op de verkeersveiligheid.

“Met onder meer de mogelijkheden voor een groter terras komen we horecaondernemers in deze barre tijden tegemoet. Ik vertrouw erop dat ondernemers en Rotterdammers hier op een goede manier gebruik van maken en de schaarse ruimte in de stad eerlijk verdelen en gebruiken. De stad is tenslotte van ons allemaal!,” aldus Said Kasmi (o.m. horeca).

Vanaf 1 juni is het voor alle ondernemers mogelijk om terrasvlonders in te zetten. Elke ondernemer mag alle parkeervakken direct voor zijn inrichting, over de hele breedte gebruiken om terrasvlonders neer te leggen. Normaal is er een maximum van 3 vlonders per inrichting, dat is er nu niet. De ondernemer kan zelf een vlonder kopen of maken. Of gebruik maken van gratis vlonders van de gemeente.

De terrasvlonders van de gemeente zijn circulair geproduceerd en zijn gemaakt van gerecycled hout. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): ”Tijdens de lockdown hebben veel mensen hun huis opgeruimd. Er is daarom veel hout binnengekomen bij de milieuparken. Dit hout geven we een tweede leven als vlonder. Zo bereiken we twee doelen in één keer: we hergebruiken op een nuttige manier het overtollige hout en we helpen ondernemers in deze moeilijke tijd”.

Aanvragen van een gratis vlonder kan vanaf vandaag via de website www.ondernemen010.nl. Op de website van de gemeente Rotterdam kun je nog heel veel meer informatie vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden