Foto: Stockfoto

Opkopers tweedehands spullen Beijerlandselaan maken er een potje van

Rotterdam - Diverse opkopers van tweedehands spullen op en rond de Beijerlandselaan hebben er een potje van gemaakt. Het Openbaar Ministerie heeft acht opkopers een boete opgelegd. De boetes variëren van 250 tot 1750 euro. Het Openbaar Ministerie en haar samenwerkingspartners laten weten het stuitend te vinden dat er zoveel bedrijven in één straat hun zaakjes niet op orde hadden.

Opkopers zijn verplicht om de verkoper van tweedehands goederen om identificatie te vragen, nader onderzoek te doen naar de herkomst van de goederen en de spullen te registreren. Het niet (of niet volledig) registeren door opkopers is strafbaar.

Tijdens een actie in september 2019 werden 21 bedrijven gecontroleerd, waaronder juweliers, goudopkopers en opkopers van telefoons en andere elektronica. Daarnaast werden bedrijven zoals Cash Converters en Used Products gecontroleerd. Voorafgaand aan de actiedag zijn door de gemeente meerdere bezoeken gebracht aan alle opkopers in de straat om hen nogmaals de regels op het hart te drukken. Ondanks deze bezoeken bleken tijdens de actiedag diverse opkopers hun systemen toch niet op orde te hebben.

Bij een aantal juweliers werd onjuist geregistreerd, zo werden geen of onvolledige gegevens genoteerd van de verkoper en werden sieraden verkeerd (of onvolledig) omschreven. Tijdens het onderzoek bij inkopers van telecom, was er sprake van inkoop van minderjarigen, terwijl dat verboden is, en het niet registeren van (een deel van de) producten die wel in de winkel lagen.

In één geval werd een groot aantal tweedehands autoradio’s en navigatiesystemen aangetroffen die niet waren geregistreerd. Een andere opkoper maakte er helemaal een potje van: in zijn zaak werden onder andere goederen in de winkel aangetroffen die volgens het systeem al verkocht waren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden