Foto: MoederscheimMoonen Architects

Excelsior wil een groter stadion met 400 woningen op de tribunes

Rotterdam - Ondanks alle malaise in de wereld, en dus ook in het voetbal, kijkt Excelsior vol vertrouwen naar de toekomst. Vandaag hebben de Kralingers hun stadionplannen aangeboden aan de gemeente. Er komen flink meer zitplaatsen in het nieuwe stadion, én honderden woningen bovenop de tribunes.

Excelsior wil in de toekomst graag in een multifunctioneel stadion voetballen waar wonen, sport, bewegen, elkaar ontmoeten en gezondheid samenkomen. Met voorzieningen op het gebied van sport en gezondheid en de bouw van meer dan 400 woningen op het stadion. Het huidige stadion aan de Honingerdijk/Burgemeester Oudlaan wordt in het plan uitgebreid naar circa 6.500 zitplaatsen; nu zijn dat er nog 4.400. 

Belangrijke doelstelling van het ingediende ontwikkelplan is het genereren van niet-voetbal gerelateerde inkomsten voor de club, zodat Excelsior minder afhankelijk wordt van de ups en downs in de voetbalwereld zoals we die nu zien.

Voorzieningen als Arboretum Trompenburg, speeltuin Kralingen en de scouting kunnen in de nieuwe groene omgeving worden ingebed. De ‘Plaza’, het centrale verblijfsgebied van de Erasmus Universiteit, wordt doorgetrokken naar het stadion en krijgt een groene en fietsers- en voetgangersvriendelijke inrichting. Onder de Plaza komt een parkeergarage voor onder meer de bewoners van de nieuwe appartementen.

Wethouder Kurvers: ‘We willen investeren in een evenwichtig woningaanbod in de stad, met een gezonde leefomgeving. Er is veel behoefte aan studentenwoningen en woningen voor kleinere huishoudens in het middensegment. Die behoefte neemt in de toekomst alleen maar toe. De verandering van een monofunctioneel sportcomplex naar een multifunctioneel complex, speelt hier goed op in. Sporten, recreëren, wonen, werken en gezondheid gaan hier straks samen. Verder krijgen we met dit plan een veel sterkere oostelijke stadsentree.”

Als Excelsior een haalbare businesscase weet te realiseren, legt het college eind 2020 een voorstel voor deze gebiedsontwikkeling aan de gemeenteraad voor, inclusief financiële dekking. De stadion- en gebiedsontwikkeling zou medio 2022 van start kunnen gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden