Johan smeert elke dag brood voor kinderen in Rotterdam-Zuid. Coronaproof en voor de veiligheid vanuit de eigen keuken. Foto: Caro Linares
Johan smeert elke dag brood voor kinderen in Rotterdam-Zuid. Coronaproof en voor de veiligheid vanuit de eigen keuken. Foto: Caro Linares (Foto: )

Johan de boterhammen-man smeert weer voor kinderen die zonder brood naar school gaan

Rotterdam - Kwart over zes gaat zijn wekker. Maar Johan Muurlink is dan al wakker. Eindelijk, hij mag weer! De scholen zijn weer open, dus Johan smeert weer dagelijks 72 boterhammen voor kinderen in Rotterdam-Zuid die anders met een lege maag op school zitten. Bijzonder? Daar wil hij niets van weten. “Ik vind het de normaalste zaak van de wereld. Op de eerste plaats ben ik gewoon een vader.”

door Davita de Jonge

Als vader stond hij dan ook in de gang van de school van zijn zoon, een paar jaar geleden. “Ik moest op het matje komen, want hij was niet zo lief geweest. Toen zag ik vanuit mijn ooghoek dat hij zijn brood weggaf", vertelt Johan. "Hij zag dat ik het zag en schrok, dacht dat ‘ie betrapt was. 'Nee', zei ik, 'ik ben super trots op jou." Maar het zette hem wel aan het denken. Hoe kan het dat er nog steeds kinderen zijn die geen eten of drinken bij zich hebben op school? "In mijn tijd had je ook kinderen die niets meekregen naar school, maar nu, decennia later, is er niets veranderd. Ja, je voelt je eigen ook een soort vader van die kinderen zonder brood. Die kinderen hebben nergens om gevraagd.”

Johan besloot zelf in actie te komen. Hij richtte Stichting Niet Graag Een Lege Maag op en smeert nu al drie jaar boterhammen voor arme kinderen in Rotterdam-Zuid. "Kaas, halal worst, pindakaas... " Tot half maart, toen alles stilviel door corona. Ook Johan, zelf hart- en longpatiënt, bleef zoveel mogelijk thuis. Niet meer smeren in het Huis van de Wijk Irene, geen rondje langs de scholen in zijn elektrische autootje dat hij in december 2019 dankzij crowdfunding kon kopen. Wel overleg met studenten die onderzoek doen naar de participatie van scholen bij het bezorgen van brood.

Maar nu zijn de scholen weer open, Johan kan 'zijn dingetje' weer doen! Hoe dat gaat? “Goed, ouderwets goed. Maar toch anders. Handen wassen met zeep, daarna met een desinfecterend gelletje, dan de handschoenen aan en een mondkapje op. Dat was wel even een verschrikking hoor. Maar nu is het alweer gewoon." Ja, hij heeft het gemist. Al smeert hij nog wel vanuit huis en heeft hij de hulp van een vrijwilliger voorlopig afgezegd. "Ik ben niet bang, wel voorzichtig. Gezondheid is niet belangrijk, of nou ja, het is wel belangrijk, maar mijn einddatum is al geschreven. Tijd is tijd. Als ik ’s ochtends wakker word ben ik blij. Dan zeg ik: dankjewel.”

Op drie scholen levert hij brood af. En tussendoortjes, fruit en pakjes drinken. Met zijn stichting probeert Johan meer scholen te bereiken, maar dat is niet altijd even makkelijk. "Sommige scholen willen anoniem blijven, niet geassocieerd worden met dit soort hulp. Maar schaamte is nergens voor nodig. Als je er niks aan kan doen, dan kan je er niks aan doen. Als de school zich openstelt is dat vanuit liefde voor de kinderen." Het liefst ziet hij dat de overheid instapt. "Een dagelijkse warme maaltijd voor alle kinderen, dat is mijn droom. Dat moet toch mogelijk zijn?" Maar tot het zover is blijft Johan boterhammen smeren. "Al zijn het er 700!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden