Florian Braakman bij Marconiplein 1 -3
Florian Braakman bij Marconiplein 1 -3 (Foto: Florian Braakman)

Kunst verlevendigt de straten van Delfshaven

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan via 'Schrijf mee' op onze site een bericht met foto plaatsen!

In het Rotterdamse Delfshaven wordt het straatbeeld op verschillende plekken in de wijk verlevendigd middels ‘kijkoostentoonstellingen’. Foundation MESH nodigt hiervoor kunstenaars uit om driedimensionale presentaties te maken die openbaar zijn voor al het langslopende publiek. Aan zowel de Mathenesserweg, het Marconiplein én de Westzeedijk zijn nu verschillende van die tentoonstellingen te bekijken. Het doel: beeldende kunst toegankelijker maken. 

In 2018 startte kunstorganisatie MESH in haar kunstruimte aan de Mathenesserweg in Tussendijken, Rotterdam met haar programma The Show Box. Het betrof een serie van tentoonstellingen ingericht als kijkdoos. Alles binnen is vanaf buiten op straat te zien. De presentaties zijn speciaal voor de locatie gemaakt, zijn driedimensionaal en het raam fungeert als kijkgat. Door zowel overdags als ’s avonds en ’s nachts te verlichten, draagt de kijkdoos actief bij aan het straatbeeld. 

Het doel van de presentaties is om beeldende kunst toegankelijker te maken voor een bredere doelgroep. Beeldende kunst heeft zich nog niet van haar exclusieve karakter weten te ontdoen en bereikt daardoor nog steeds een groot deel van de stadsbewoners onvoldoende. MESH probeert dit wel te bereiken middels haar presentatieconcept én locatiebeleid. Door middenin de Rotterdamse wijken te gaan zitten op drukke, doorgaande wegen brengt MESH de tentoonstellingen naar het publiek toe in plaats van andersom.

Omdat MESH haar bereik nu verder wil vergroten is de zoektocht gestart naar meer locaties. Die dienden zich recentelijk aan in de vorm van een serie lege winkelpanden aan het Marconiplein. Ook was de organisatie achter ‘Galerie Lecq’ die huist in een voormalige historische kiosk aan de Parksluizen, op zoek naar nieuwe curatoren. Door op beide locaties kijkdoostentoonstellingen te gaan maken, kon MESH haar bereik in de wijk in één keer verdrievoudigen. In de komende maanden komen er daarnaast nog meer ruimtes bij.

De tentoonstellingen die momenteel te zien zijn, zijn van fotograaf Florian Braakman aan het Marconiplein en kunstenaar Naamloozz aan de Parksluizen. Die laatste is nog tot en met 24 mei te zien. Daarna opent op 1 juni een nieuwe installatie van Roberto Rodriguez. In de reeds bestaande locatie aan de Mathenesserweg is een ruimtelijke schildering te zien van de Tsjechische ‘Okuz’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden