'We moeten elkaar echt allemaal helpen om te overleven.'
'We moeten elkaar echt allemaal helpen om te overleven.' (Foto: Caro Linares)

Huisbazen willen óók graag dat horeca overleeft en doen extra lief in deze tijd

Rotterdam - Extra veel bestellen, drankjes, hapjes, maaltijden. Dát is wat we straks natuurlijk gaan doen als per juni de horecagelegenheden (hopelijk) weer open mogen. Desnoods geven we nóg een rondje terwijl allang genoeg hebben. Al die ondernemers hebben het immers maanden zonder inkomsten moeten doen. Maar er is meer nodig. 189 ondernemers (horeca, detailhandel, culturele instellingen) kunnen de huur nu al niet meer betalen.

Van de panden die eigendom van de gemeente zijn verwachten tot nu toe 189 huurders de huur niet meer te kunnen betalen. Voor deze huurders én huurders die zich nog gaan melden geldt dat zij geen aanmaningen krijgen voor huurachterstanden opgelopen na 1 maart. Deze regeling geldt vooralsnog tot 1 juni. De uitgestelde inkomsten over de afgelopen maand zijn nu opgelopen naar bijna 1,9 miljoen euro. Het college beraadt zich op dit moment op verlenging van de regeling uitstel van huurbetaling.

Het gaat om commerciële partijen (onder andere horeca en winkels) en partijen die subsidie ontvangen van de gemeente (onder andere culturele instellingen).

De grootste kostenpost voor een ondernemer die niet kan ondernemen, is het personeel. Daar wil natuurlijk geen enkele kroegbaas of restauranteigenaar op bezuinigen. Daarna volgt de huur. Die is in het super populaire Rotterdam ook al niet mals. Gelukkig lijkt het erop dat er heel wat lieve huisbazen rondlopen. Huisbazen die net zo graag als jij en ik willen dat er straks nog horeca is.

De gemeente besloot al eerder huurders te ontzien. Tot 1 juni worden er sowieso geen aanmaningen verstuurd aan horecaondernemers, detailhandel of culturele instellingen die na 1 maart financieel in de problemen zijn gekomen. Het is niet te verwachten dat de problemen op 1 juni voorbij zijn, dus de gemeente beraadt zich op dit moment over verlening van die soepelheid.

En de gemeente hoopt dat ander de huisbazen óók even wat minder moeilijk doen. Onze eerstvolgende Rotterdammer van de Week (zie De Havenloods van komende week) Herman Hell heeft daar fijne ervaringen mee. Hij huurt als horecaondernemer veertien panden en heeft met geen enkele huisbaas problemen. "Er is er niet eentje die moeilijk doet en aanmaningen stuurt of zo. En twee van mijn huisbazen geven nu zelfs korting, van vijftig procent. Die willen zo graag dat mijn zaken er straks ook nog zijn dat ze een handje helpen. Ik wilde ze bedanken op Facebook, maar dat mocht niet. Ze willen niet in de publiciteit komen. Dus heb ik ze maar een bos bloemen gestuurd. Ik moet er wel bij zeggen dat niet iedere huisbaas de luxe heeft om zo aardig te zijn, vaak zitten ze natuurlijk aan afspraken met banken vast. Daar moet de overheid toch nog eens naar kijken. We moeten elkaar echt allemaal helpen om te overleven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden