Bovenste rij Ingrid Adriaanse, Sandra Ringeling, Cynthia Soeters, Johan Moerman, Jeanette Kooter, Eeva Liukku. Onder: Reinier Weers, Lidwien Hupkens, Davine Lambert, Anouk Estourgie.
Bovenste rij Ingrid Adriaanse, Sandra Ringeling, Cynthia Soeters, Johan Moerman, Jeanette Kooter, Eeva Liukku. Onder: Reinier Weers, Lidwien Hupkens, Davine Lambert, Anouk Estourgie.

De wederopbouw van Rotterdam vierden we vijf jaar geleden met een jaar lang feest

Rotterdam - Wat er ook met onze stad gebeurt, Rotterdam knokt zich er altijd weer bovenop. Dat zal nu gebeuren en dat gebeurde ook vanaf 15 mei 1940. Een dag na het bombardement op de binnenstad ging de eerste schop de grond in, kwamen de eerste knappe koppen bij elkaar en begon de wederopbouw. Dat is deze week tachtig jaar geleden. We zullen het niet zo groot vieren als vijf jaar geleden, maar trots op de stad die we na die vreselijke vernietiging zijn geworden, mogen we zeker zijn!

door Emile van de Velde

Vijf jaar geleden vierde Rotterdam vanwege 75 jaar wederopbouw een jaar lang feest. 'Rotterdam viert de stad', heette het feestjaar, niet zozeer bedoeld om de voltooiing van Rotterdam te vieren of zo, de stad zal immers nóóit voltooid zijn. Maar wél om onszelf in het zonnetje te zetten, de mensen die Rotterdam zo fantastisch maken, die Rotterdam na tegenslagen gewoon weer opnieuw opbouwen.

"In die tijd was Rotterdam eigenlijk nét door de rest van de wereld ontdekt. De stad bruiste, werd opeens waanzinnig populair. Wij stonden in eerste instantie een beetje verbaasd te kijken naar al die mensen die ons plotseling zo leuk vonden."

Lidwien Hupkens

Aan het woord is Lidwien Hupkens, zij was eind 2014 gevraagd als projectleider van 'Rotterdam viert de stad'. Hupkens gaf leiding aan een team van zestien mensen dat bij elkaar was gehaald nadat een groep Rotterdammers het initiatief had genomen voor een feestjaar en Rotterdam Festivals en de gemeente al had overtuigd.

Hupkens: "Er moest iets gaan gebeuren. Het is goed als er af en toe een impuls aan de stad wordt gegeven. Dat er een zak geld beschikbaar komt waarmee allerlei mensen kansen krijgen en ideeën kunnen uitvoeren die ook na zo'n evenement zichtbaar blijven."

Erasmusbrug

Zo'n honderd projecten werden er in dat jaar uitgevoerd. De Erasmusbrug werd versierd, de scholen gingen met hun leerlingen aan de slag, bekende wederopbouwgebouwen kwamen in de spotlights te staan. Wederopbouwarchitectuur werd zelfs weer hip.

Bataclan

Eén van die wederopbouwgebouwen was natuurlijk het Groothandelsgebouw. Hupkens: "Als het over dat jaar gaat, denkt iedereen natuurlijk meteen terug aan de trap naar het dak. Het was nog een gedoe om dat voor elkaar te krijgen. De aanslagen in Parijs, in de Bataclan, waren net een half jaar geleden en de angst zat er goed in. De burgemeester heeft toen de knoop doorgehakt, we moesten ons niet door die angst laten leiden."

Reuzenrad

"Het succes van die trap heeft onszelf toen ook waanzinnig verrast. We waren het jaar begonnen met een reuzenrad bij de Markthal en daar kwamen ongeveer dertigduizend mensen op af. Dat hadden we met de trap ook verwacht... Maar dat werden er bijna vierhonderdduizend! Ik heb daar echt van genoten, al die mensen, het was zó vrolijk, zó vredig. Nu nog, als ik op het Stationsplein loop, hoor ik in mijn hoofd de voetstappen van al die mensen die de trap oplopen...."

Stacii Samidin

Hupkens speurt in haar hoofd naar herinneringen. "De afsluiting van het Kleinpolderplein! Dat Douwe Bob daar op een paard kwam aanrijden. En het ging vooral over mensen hè, Rotterdammers die kansen kregen. Bijvoorbeeld fotograaf Stacii Samidin die toen zei: 'Mijn werk hangt ooit in het museum'. Die heeft later ook in het Rijksmuseum gehangen."

Coronacrisis

Dit jaar was er niet zo'n feestjaar als vijf jaar geleden gepland. Gezien de huidige coronacrisis heeft het weinig zin om daar bij stil te staan. "Misschien moeten we maar weer iets groots verzinnen als deze ellende voorbij is. Wamt als er één stad is die de draad weer op kan pakken na tegenslag, dan is dat Rotterdam wel!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden