Foto: Paul van der Blom
FILMPJE

Ook Parkhavenbrug heeft eigen gedicht!

Rotterdam - Afgelopen week is ’s nachts een gedicht van Ester Naomi Perquin aangebracht op de onderkant van de Parkhavenbrug nabij de Euromast in Rotterdam. Het bruggedicht is telkens te lezen als de brug opengaat (ruim 150 tot 200 keer per week). 


Het ontwerp is van (typo)grafisch vormgever Monice Janson. Het is het tweede bruggedicht dat het initiatief open/dicht_bruggedichten van stichting de Zoek naar Schittering in Rotterdam realiseert. Onder, op of nabij liefst alle bruggen over de Delfshavense Schie worden gedichten van Rotterdamse dichters aangebracht die tijdens het wachten en wandelen leesbaar zijn. Het is een prachtige stadswandeling of fietsroute, zeker in deze tijd een aanrader.

Prachtige timelapse

De schilderwerkzaamheden vonden diep in de nacht plaats en dit is in een fascinerende timelapse video vastgelegd:

Tekst loopt onder het filmpje door

Het bruggedicht

Het bruggedicht van Perquin is speciaal voor deze locatie (en de Rotterdammers) geschreven:

Het water snijdt je hier de pas af, vervangt stap 

door stand, verandert nu in later. 

De tijd kun je oneindig vaak in tweeën breken.

Je deelt je naam, je huis, je taal. 

Elk uitzicht is een land. 

Straks kijk je terug en ziet jezelf weer staan.

De helft van elk verhaal ligt 

aan de overkant. 

Rotterdamse dichter en ontwerper

Ester Naomi Perquin was Rotterdams’ stadsdichter in 2011-2012 en Dichter des Vaderlands 2017-2018.  Na haar debuut in 2007, waar ze aan schreef naast haar baan als gevangenisbewaarder in Rotterdam, is zij veelvuldig bekroond. Zij ontving o.a. de Nederlandse VSB Poëzieprijs 2013 en in 2017 de Vlaamse literatuurprijs voor poëzie, de Herman de Coninckprijs. In 2019 schreef ze het boekenweekgedicht Moeder. Monice Janson ontwierp eerder o.a. Latijnse gevelteksten voor de kroonlijst van het Hof van Sion in Rijswijk waarvan de bouw deze zomer start, en het citaat van de eerste alinea van de grondwet dat de entreehal van de Politieacademie te Apeldoorn siert. Op www.bruggedichten.nl/parkhavenbrug lichten beide hun gedicht en ontwerp toe.


Poëzie langs de Schie 
Het bruggedicht is onderdeel van de route Poëzie langs de Schie waarin bruggedichten van stichting de Zoek naar Schittering én poëzie langs de Delfshavense Schie van andere initiatiefnemers, in beeld zijn gebracht. Het eerste bruggedicht aan de onderzijde van een brug in Rotterdam werd in 2019 gerealiseerd op de Mathenesserbrug met een gedicht van Daniël Dee. 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden