Foto: Fred Marree

'Niet mokken, maar oplossingen zoeken voor de markt'

Rotterdam - Dit stuk is ingezonden via 'Schrijf mee' op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

door Fred Marree

Opnieuw roeren de Rotterdamse marktkooplieden zich. En dat is begrijpelijk. In vrijwel de rest van Nederland zijn er (aangepaste) markten. Niet in Rotterdam. Het besluit van de gemeente begrijp ik. Maar er zijn toch ook alternatieven te bedenken. Dat kost natuurlijk wel wat. Maar voor veel Rotterdammers zou het fijn zijn als zij weer inkopen kunnen doen op de markt.

Bij elke oplossing zullen kooplieden en de gemeente een paar flinke scheuten water bij de inmiddels zure wijn moeten doen en afstappen van wat men gewend is. Het is nu eenmaal geen gewone tijd. Sterker nog, het zijn bizarre tijden. Mensen worden doodziek. Al duizenden mensen zijn overleden en dagelijks sterven er nog steeds vele tientallen aan het coronavirus. Laten we dat alsjeblieft niet vergeten.

Dus niet niet mokken maar kijken wat wel kan. Bijvoorbeeld alle marktplaatsen in heel de stad tijdelijk verdelen onder de kooplieden. Misschien als eerste voor kooplieden met verse waar. Bepaal op welke markt kooplieden dagelijks of een paar dagen in de week een “vaste” plek kunnen krijgen, rekening houdend met alle afstandseisen. Consumenten kunnen vervolgens hun dagelijkse boodschappen doen op de markt in hun buurt en de marktkooplieden hebben weer handel. Daarna kan er bekeken worden of er nog ruimte is voor de kooplieden met non-food. 

Het is maar een idee en er zullen allerlei problemen worden opgeworpen. Hoe dan ook, elke oplossing vraagt om flexibiliteit en creativiteit van kooplieden en gemeente. Daarnaast vergt het ongetwijfeld logistiek ook het nodige.
Tot slot, mokken heeft geen zin, maar denk in wat wel kan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden