Net als in 1940 gaan stadstekenaars Rotterdam tijdens corona tekenen voor ons nageslacht


Op de foto een bijzonder schetsboekje van kunstenaar Willy Sluiter uit de collectie van Stadsarchief Rotterdam.
Op de foto een bijzonder schetsboekje van kunstenaar Willy Sluiter uit de collectie van Stadsarchief Rotterdam. (Foto: )

Net als in 1940 gaan stadstekenaars Rotterdam tijdens corona tekenen voor ons nageslacht

Rotterdam - Net zoals in 1940 gebeurde, gaan ook nu stadstekenaars Rotterdam tekenen om zo veel mogelijk vast te leggen wat er in onze stad gebeurt tijdens de coronacrisis. Er zijn drie kunstenaars benoemd. De tekeningen die hun voorganger Willy Sluiter destijds van Rotterdam na het bombardement op 14 mei 1940 maakte, zijn waardevolle beelden voor het nageslacht geworden. Dat zou ook heel goed zo kunnen zijn met wat er nu getekend word.

Het stadsarchief en CBK Rotterdam (Centrum Beeldende Kunst) hebben drie Rotterdamse kunstenaars benoemd tot stadstekenaar van 2020. Het zijn: Enrico Smit, Frank Stoks en Pris Roos. Zij krijgen de opdracht om de stad in deze tijd van de coronacrisis, en vooral de mensen en situaties, te gaan schetsen.

Het Stadsarchief wil de coronacrisis zo breed mogelijk documenteren, ook in tekeningen. De dichte scholen en cafés, de rijen voor de drogist of supermarkt, de sportende mensen zonder sportclub. 

Ook na het bombardement op onze stad in 1940 werd een tekenaar gevraagd met schetsen zo veel mogelijk beelden vast te leggen voor het nageslacht Kunstenaar Willy Sluiter kreeg na het bombardement van 14 mei 1940 opdracht om het verwoeste centrum te tekenen. Een stad in crisistijd, in verwarring, onherkenbaar. Maar ook een stad waarin het dagelijkse leven zo goed als mogelijk door moest gaan. Een heftige periode die behalve in foto’s ook is vastgelegd in tekeningen en schetsen. Het zijn nu waardevolle tijdsdocumenten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden