Willem Koopman als wielerkampioen.
Willem Koopman als wielerkampioen. (Foto: AD)

'Toen Willem Rotterdam beschermde, passeerde ons nóóit iets rampzaligs'

Rotterdam - En opeens moesten we aan Willem Koopman denken. 'Willem de Wielrenner', die jarenlang onze stad beschermde tegen onheil van buitenaf. De bekendste zwever van Rotterdam stopte zaagsel in de hoofden van kannibalen als die dreigden iedereen in de kroeg op te eten, hij besprenkelde brievenbussen met chlorix (en nam soms zelf ook een slokje als dat nodig was) om ons voor aliens (en Romeinen!) te behoeden en was er als de kippen bij om te helpen als het Centraal Station van de kaart geveegd dreigde te worden.

'Willem beschermde ons ja. En wie zegt dat dat niet zo is? Want er is ons in die tijd nooit iets rampzaligs gepasseerd', zegt Jules Deelder aan het einde van de prachtige gedramatiseerde documentaire ‘De Pedaalridder’ die zijn dochter Ari in 2016 over Willem Koopman maakte (zie filmpje hieronder). En zo was het, in de jaren dat Willem over ons waakte, overkwam Rotterdam geen grote rampen.

Willem Koopman was een graag gezien gast in de Rotterdamse binnenstad. De oud-kampioen baanwielrennen was na een straf wegens dopinggebruik aan lager wal beland en racete jarenlang op zijn fiets, en later inline-skates, door de Rotterdamse binnenstad. Als zijn skates weer eens versleten waren vanwege zijn onvermoeibare strijd tegen onheil, kochten de ondernemers van Oude en Nieuwe Binnenweg samen een nieuw paar voor 'm. 

Hoe het nu met Willem Koopman is, weten we niet precies. Het laatste wat ons bekend is, is dat hij ergens in het oosten van Rotterdam in een verzorgingshuis woont. Wat we wél weten, is dat we op dit moment snakken naar een held die onze stad beschermt...

Bekijk hier 'De Pedaalridder' van Ari Deelder:

En hier kun je een ode aan Willem zien van The Kik:

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden