Kaaskop en streepjes-Rotterdammer

Rotterdam - Rotterdamse studenten met een niet traditioneel Nederlandse achtergrond stoppen vaker met hun studie dan volbloed 'kaaskoppen'. "Verontrustend", vond Marina Meeuwisse van Hogeschool Rotterdam (HR). Ze besloot nader onderzoek te doen.

Door Els Neijts

Meeuwisse is stadspsycholoog en mediapedagoog en werkt als docent en onderzoeker bij het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van de Hogeschool. Op haar initiatief kwam de film Studeren als rite de passage (overgangsritueel) tot stand.

Toen Meeuwisse zich realiseerde hoe groot de afstand tussen 'kaaskoppen', islamitische studenten en 'streepjes-Rotterdammers' in het hoger onderwijs vaak is, meldde ze dat verontrust in breder verband. "Zo dan, en daar werken wij als HR aan mee. Volgens mij ligt de sleutel tot een oplossing in handen van de studenten. Laten we mét hen een filmisch onderzoek doen." Ze heeft aan studenten in haar collegebanken gevraagd om mee te doen. Daar rolden 31 studenten uit met totaal uiteenlopende achtergronden. "Van biblebelt of klein Nederlands polderdorp tot Irak of de Domenicaanse Republiek plus alle mogelijke mixen. Allemaal vertellen ze openhartig wat er voor hen positief én negatief is veranderd omdat ze - soms als eerste in de familie - een hogere studie volgen."

Het filmdocument bestaat voor 90 procent uit louter registratie. De deelnemende studenten zijn vanaf het begin betrokken geweest bij het proces. "Op de allereerste versie kwam veel kritiek", lacht Meeuwisse. "Zoals: ''Dit gaat helemaal nergens over' en 'wat wilt u nou eigenlijk vertellen?' Op basis van een laatste bijeenkomst is het tot een definitief scenario gekomen."

Mazlum (22) is van Turks-Koerdische afkomst. Als hij over zijn deelname aan de film praat, uit hij zijn verwondering en bewondering over uitspraken van mede-studenten. "Zo zei een student 'Wij zijn de nieuwe autochtonen'. Nederland is divers. Dat is wat ons bindt en sterker maakt. Dat zette me nog meer aan het denken dan ik toch al doe. Zelfs een van de 'kaaskop'-Nederlanders die makelaardij studeert, zei over het uitvallen van mede-studenten: 'Straks zit ik alleen met Nederlanders in de klas. Dat is toch niet hoe de werkelijkheid in elkaar zit.' Soms kan ik thuis mijn verhaal niet kwijt. Dan helpt het me om werk van filosofen te lezen. Naar mijn idee is de uiteindelijke toekomst van Rotterdam dat geen enkele groep nog in de meerderheid is!"

Museum Rotterdam heeft al uitgesproken dat de film een breed publiek verdient. Meeuwisse: "Studenten schrijven hiermee hun eigen geschiedenis die bewaard blijft voor het nageslacht."

Meer berichten