'Haske klote allemaal, maar alsie je nou aan die anderhalve meter houdt...' (Foto: Yvonne Ehbel)
'Haske klote allemaal, maar alsie je nou aan die anderhalve meter houdt...' (Foto: Yvonne Ehbel) (Foto: )

Een opsteker, op z'n Rotterdams: 'Daluk zitte we met onze peen en uien muil gewoon weer in de stad'

Rotterdam - Vorige week kon je op dehavenloods.nl de speecht van Koning Willem-Alexander lezen. De originele speech natuurlijk, maar óók eentje speciaal in het Rotterdams vertaald! En we hebben nu degene gesproken die daar achter zat.

De vertaler van de speech (zelf kreeg ze de speech van een vriendin, vertaald in het Brabants) wil liever niet met haar naam in de krant. Ze wil niet dat dit 'geintje' haar werk belemmert. 'Noem me maar mevrouw Dijkshoorn, dat is mijn meisjesnaam.' En mevrouw Dijkshoorn wil onze lezers graag een hart onder de riem steken, op z'n Rotterdams uiteraard:


“So hee. Hebbie da gehoord? We motte nóg langer met onze muile binnen blijve. Wat dachie, dat t allemaal wel los zou lope te lope? Hebbie nou ff goed geluisterd naar wat Ruttemetutte en Grapperjas te zegge hadde?

We kenne de rest van t seizoen t kuipie ook op onze buikies notuleren.

Haske klote allemaal, maar alsie je nou aan die anderhalve meter houdt, zitte we daluk met onze peen en uien muil gewoon lekker weer in t zonnetje in de stad. Kennie gewoon weer een biertje halen op de Witte de With, en je jong weer uitlaten in Blijdorp.

Rotterdammerts zouwe geen Rotterdammerts zijn als we niet tegen een beetje tegenslag kenne, ja toch? Al die knake die je nou loopt te potte omdat Miran je coupe niet ken blonderen ken je straks gewoon weer uitgeve. En alsie dan die vent van je zat ben na die karantèène stuur je hem dit keer met plezier naar café t Haantje. Zo helpe we mekaar, niettan?

Dat songfestival komp ook gewoon volgend jaar wel weer, ik vond er toch geen pleuris aan dat liedje, ik stem voor Lee Towerts. En dat hele pleuriseind van die Marathon legt er in oktober ook nog wel te legge. Als het ff meezit zijn dr dan ook weer genoeg ziekenhuisbedden in t Maasstad, dus alsie daarna een nieuwe knie nodig heb kennie gelijk door.

Wat ik maar zegge wil: Alsie gezond door deze toestand heen komp, maggie jezelf gelukkig prijze. En offie je nou voor een baas uit loop te slove, of je eigen broek ophoudt als ondernemert, jij bent een Rotterdammert en die lulle niet maar poetsen. Da zit zitin je bloed en je ken dr niks aan doen. Dus na deze ellende steek ‘ie gewoon je klauwe weer uit de mouwe en gaan we door. Kennie lekker weer naar de mart en rustig in je tuintje zitte zonder dat geschreeuw van die etterbakkies.

En over een paar jaar zeggie “weet je nog, met Corona, toen we binnen zate? Was eigenlijk best gezellig”.

Mevrouw Dijkshoorn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden