Verlaten bouwcontainers aan de achterkant van het Erasmus MC.
Verlaten bouwcontainers aan de achterkant van het Erasmus MC. (Foto: Loes van Duijvendijk)

Vijf talentvolle Rotterdamse fotografen maken fotoserie over impact coronavirus op Rotterdam

Rotterdam - Stichting Droom en Daad heeft Khalid Amakran, Loes van Duijvendijk, Willem de Kam, Geisje van der Linden en Marwan Magroun gevraagd om Rotterdam tijdens de Covid-19-pandemie vast te leggen. Deze vijf talentvolle Rotterdamse fotografen maken ieder een fotoserie die de ongekende impact van het coronavirus op de stad laat zien.

De landelijke maatregelen met betrekking tot Covid-19 hebben grote gevolgen voor het dagelijkse leven. De vijf fotografen richten zich op het in beeld brengen van deze gevolgen. Tussen nu en begin mei 2020 maken ze ieder een serie van tien beelden. Tezamen geven de fotoseries een overzicht van de huidige situatie in Rotterdam. De foto’s worden na afronding gepresenteerd in een publicatie of tentoonstelling. Daarna krijgen de beelden een permanente plek in het Stadsarchief Rotterdam.

Over de fotografen:

Khalid Amakran (1991) is een geboren Spangenaar met Marokkaanse ouders. Fotografie begon voor hem niet met een camera. Wanneer hij naar zijn mp3-speler luisterde, veranderde Rotterdam in een videoclip. Beelden uit die clip zie je nu terug in de portretten die hij maakt. Amakrans fotografie gaat met name over identiteitsvorming en de menselijke psyche. Voor NRC Handelsblad maakte hij drie jaar lang de wekelijkse rubriek ‘Jong!’ waarin hij een dwarsdoorsnede toonde van opgroeiende pubers in Nederland.

Loes van Duijvendijk (1987) is architectuur- en landschapsfotograaf. In haar werk onderzoekt zij de beeldtaal van de stedelijke en natuurlijke omgeving. Geïnspireerd en gefascineerd door plekken die altijd in transformatie zijn, gaat zij op zoek naar unieke details, lichtinvallen en verrassende constructies. Haar werk is een persoonlijke en poëtische vertaling van haar ervaring tijdens dit proces, waarbij de relatie tussen fotografie en de perceptie van ruimte een belangrijke rol speelt. Van Duijvendijk studeerde af aan AKV St. Joost in Breda. Sindsdien werkte ze in opdracht voor o.a. Waterschap Brabantse Delta, Motel Mozaïque, Vers Beton en Provincie Noord-Brabant.

Willem de Kam (1988) fotografeert menselijk gedrag. Van schreeuwende voetbalsupporters tot bejaarden die kruiswoordpuzzels spelen. Op dit moment werkt hij onder meer aan een serie over uitvakken die hij bezoekt met Feyenoord – de pragmatische kooien van staal en plexiglas zijn gebouwd op hooligans die proberen uit te breken, maar worden bovenal bevolkt door mensen die ondanks alles gewoon ‘hun cluppie’ willen zien. De Kam fotografeerde o.a. voor KNVB, NOC*NSF, Theater Rotterdam, Studio Roosegaarde en VICE.

Geisje van der Linden (1985) behaalde haar bachelor in 2010 aan AKV St. Joost in Breda. Sindsdien werkt ze als portret- en documentair fotograaf aan eigen projecten en in opdracht. In haar werk onderzoekt ze hoe mensen zich tot hun omgeving verhouden en deze vormgeven. In 2016 bracht ze haar eerste fotoboek uit, getiteld ‘Stella Maris’. De Volkskrant selecteerde de publicatie als één van de beste fotoboeken van het jaar. In opdracht werkte Van der Linden o.a. voor Trouw, Hogeschool Rotterdam, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Vers Beton.

Marwan Magroun (1985) is een portret-, reportage- en documentair fotograaf en filmmaker. Hij is gefascineerd en gevormd door de dynamieken van het stadsleven. Grootstedelijkheid, identiteit en je plek verwerven in de stad zijn voor hem belangrijke thema’s. Met behulp van zijn eigen verhaal en dat van zijn naasten geeft hij een inkijk in de levens van mensen in de stad. Magroun werkt regelmatig in opdracht van organisaties uit de kunst- en cultuursector. Onlangs stelde hij als gastcurator een tentoonstelling samen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Zijn korte documentaire ‘The Life of Fathers’ ging op het Internationale Film Festival Rotterdam 2020 in première.

Ondersteuning zzp’ers

Een belangrijk deel van de culturele sector bestaat uit zzp’ers. Deze hebben over het algemeen beperkte reserves en door de Covid-19-pandemie is hun omzet in de meeste gevallen volledig stil gevallen. Stichting Droom en Daad heeft daarom aan culturele zzp’ers, waaronder fotografen, opdrachten verstrekt. Met de opdracht om de coronapandemie in Rotterdam te fotograferen, wil Droom en Daad een historische periode in de stad laten vastleggen en tegelijkertijd steun bieden aan freelance fotografen die hard getroffen worden door de huidige crisis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden