Meryem Slimani (36) ken je misschien van haar instagramaccount waar ze haar moeder Najate Leklye (67) stylet in bijzondere kleding.
Meryem Slimani (36) ken je misschien van haar instagramaccount waar ze haar moeder Najate Leklye (67) stylet in bijzondere kleding. (Foto: )

Rotterdammer van de Week Meryem Slimani maakte van haar moeder een fotomodel

Rotterdam - Meryem Slimani (36) groeide op in Schoonhoven maar verhuisde zo snel mogelijk naar Rotterdam. Ze werkt als freelancer in de creatieve industrie onder andere als scout voor het stimuleringsfonds. Meryem hing met haar werk in het Stedelijk Museum Schiedam maar is ook medewerker fondsenwerving & partnerships bij Theater Zuidplein. Maar misschien ken je haar wel van haar instagram-account waar ze moeder Najate Leklye (67) 'stylet' in bijzondere kleding. Deze veelzijdige duizendpoot is onze Rotterdammer van de Week!

door Luuk Barendrecht

Hoe Rotterdams ben je?

“Ik durf best te zeggen dat ik behoorlijk Rotterdams ben. Ik ben geboren in Marokko en opgegroeid in Schoonhoven. Mijn vader werkte in Rotterdam en mijn ooms wonen op Zuid. Ik kwam dus van jongs af aan al in Rotterdam. Op mijn twintigste ben ik hier naartoe verhuisd. Ik woonde toen in de Sint-Mariastraat in West. Ik heb daarna zeven jaar op de Mathenesserweg gewoond, nu woon ik alweer negen jaar samen met mijn man en mijn zoontje net achter de West-Kruiskade.”

Waarom Rotterdam?

“Alle culturen komen hier samen. Dat vind ik echt fantastisch. Ik ben een aantal keer van opleiding veranderd, maar uiteindelijk ben ik Cultuurwetenschappen gaan studeren op het Erasmus. Dat heb ik gelukkig ook afgemaakt. Ik kon na mijn afstuderen in 2010 niet aan de bak komen door de economische crisis."

Je doet veel met mode, waar komt die fascinatie vandaan?

“Vanuit huis, mijn moeder was heel erg met mode bezig en zag er stijlvol uit. Als jong meisje keek ik veel naar modeshows op tv. Later ben ik een blog begonnen waar mijn moeder wel eens foto's van mij maakte. Op mijn Instagram was ze ook wel eens te zien en dat werd enthousiast ontvangen. Daarom heb ik besloten om voor een opdracht van Susan Bijl (bekend tassenontwerpster) mijn moeder te stylen en haar te fotograferen. We gebruiken alles voor de shoot: van vintage kleding en Marokkaanse jurken van mijn moeder tot aan streetwear accessoires van mijn man en ik."

Hoe reageerde je moeder daarop?

“Ze was meteen enthousiast. In het begin was ze nog wel een beetje ongemakkelijk voor de camera, maar nu niet meer. Maakt niet uit wie er met een camera komt, mijn moeder gaat er helemaal voor staan. Het duurde niet lang voordat dit ook in het buitenland werd opgepikt. Op een gegeven moment ontving ik een mailtje van Vogue. Ze waren geïnteresseerd in een interview. Dat was wel bijzonder.”

Wat is de boodschap achter de foto’s?

“Er zijn veel influencers en instagram-modellen. Maar geen Marokkaanse vrouwen van 67 jaar oud. Ik wil mensen laten weten dat wij ook onderdeel van de maatschappij zijn. Als jong meisje zag ik nooit iemand van mijn afkomst waar ik tegenop kon kijken. Daarom is het belangrijk om voor een nieuwe generatie kinderen te laten merken dat je alles kunt doen. Ook als je een biculturele achtergrond hebt: The sky is the limit. Deze jongeren worden veel te weinig gerepresenteerd in de samenleving. Die boodschap overbrengen vind ik veel belangrijker dan alle volgers en aandacht van bijvoorbeeld Vogue en Buzzfeed.”

Wat kunnen Rotterdammers leren qua mode?

“Rotterdam is een ontzettend kleurrijke stad. Maar de kleding is vaak nogal grauw en donker. Kijk naar de jonge jongens op de West-Kruiskade. Dat ziet er zo veel vrolijker uit dan de gemiddelde Rotterdammer in de metro. Altijd als ik langs de poffertjeskraam loop, zie ik dezelfde vrouw zitten, helemaal opgemaakt en in haar mooie kleding. Neem daar een voorbeeld aan. Gebruik meer kleur!”

Persoonlijk

Meryem Slimani is 36 jaar oud. Ze werd geboren in Marokko en kwam op haar vierde naar Nederland. Meryem groeide op in Schoonhoven en woont sinds haar twintigste in Rotterdam. Kijk voor meer informatie en foto's - onder andere van haar moeder - op haar instagram-account: @meryemsfirst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden