Wim Pijbes, directeur van de stichting Droom en Daad.
Wim Pijbes, directeur van de stichting Droom en Daad. (Foto: Caro Linares)

Droom en Daad creëert tijdens coronacrisis werk voor culturele zzp'ers zonder inkomen

Rotterdam - Stichting Droom en Daad zet tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk zzp'ers in de culturele sector aan het werk om te zorgen dat ze toch over inkomsten kunnen beschikken. Op dit moment werken illustratoren, vormgevers en schrijvers aan een KinderKunstbode die huis-aan-huis bij De Havenloods verspreid wordt voor Rotterdamse kinderen die thuis zitten. Ook brengen fotografen onze stad tijdens de coronacrisis in beeld.

'Als we samen onze schouders zetten onder een gezonde samenleving met een levendige geest en een groot hart, dan komen we dit te boven', aldus Droom en Daad. De stichting is in Rotterdam actief in talloze projecten op het gebied van kunst en cultuur. Van het toekomstige landverhuizersmuseum in de Fenixloods op Katendrecht tot Het Park bij de Euromast en van het filmfestival tot het poppodium in de Maassilo.

Droom en Daad heeft alle prestatieverplichtingen (aantallen bezoekers of kaartverkoop) met haar culturele partners in overleg aangepast. Muzikanten die gebruik maken van een vaste ruimte in het Batavierhuis worden tot in ieder geval 1 september vrijgesteld van hun financiële bijdrage. 

Na een eerste inventarisatie verstrekt Stichting Droom en Daad per direct culturele zzp'ers opdrachten voor werkzaamheden. Zo is aan fotografen gevraagd om tussen nu en mei 2020 de coronacrisis in Rotterdam in beeld te brengen. Mogelijk mondt deze serie te zijner tijd uit in een boek en tentoonstelling. 

Om alle kinderen die thuis zitten van enige culturele activiteiten te voorzien en om tegelijk illustratoren, vormgevers en schrijvers een opdracht te kunnen geven, wordt gewerkt aan een KinderKunstbode. Hierin komt een kleurplaat, verhalen en leuke weetjes. Deze KinderKunstbode verschijnt in een oplage van 461.000 als bijlage bij huis-aan-huiskrant De Havenloods in Rotterdam en andere huis-aan-huiskranten in de regio en verschijnt online via www.dekunstbode.nl

Droom en Daad onderzoekt met andere filantropische fondsen hoe de culturele sector het best geholpen kan worden: 'Met financiële middelen maar ook met advies. Zzp'ers en ondernemers zijn er in deze situatie bij gebaat om bijvoorbeeld de Voorlopige Aanslag die de Belastingdienst oplegt uit te laten stellen of naar beneden bij te stellen. Zzp'ers kunnen ook op hun rechten worden gewezen bij annulering van opdrachten. Ook richting overheid kunnen instrumenten worden aangereikt die eenvoudig en zo mogelijk per direct in gang kunnen worden gezet. Bijvoorbeeld een tijdelijke verhoging van giften van de Geefwet aan culturele ANBI’s.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden