'Ik vind Rotterdammers vooral echt heel leuk. Toen ik hier kwam, kende ik niemand, door dat warme welkom heb ik mij hier altijd thuis gevoeld.'
'Ik vind Rotterdammers vooral echt heel leuk. Toen ik hier kwam, kende ik niemand, door dat warme welkom heb ik mij hier altijd thuis gevoeld.' (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Rotterdammer van de Week Kim Heinen: 'Good, bad, ugly... together it works!'

Rotterdam - Rotterdammer van de Week Kim Heinen is International Press Officer bij Rotterdam Partners. Dat houdt in dat ze internationale journalisten enthousiast maakt om over Rotterdam te schrijven. Mede dankzij Kim staat Rotterdam wereldwijd zo hoog aangeschreven en komen er steeds meer internationale toeristen op onze stad af. Reden genoeg dus om Kim te vragen naar haar band met Rotterdam en waarom zij verliefd is geworden op de stad. Kim Heinen is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Luuk Barendrecht

Hoe Rotterdams ben je?

“Nou, dat valt nog vies tegen: ik ben geboren in het Brabantse Deurne en opgegroeid in Zutphen, maar ik woon al wel sinds mijn zeventiende in Rotterdam. Ik wilde graag geschiedenis studeren, en als je wilt studeren en je woont in Zutphen, zul je toch echt ergens anders heen moeten. Veel klasgenoten gingen naar Leiden, Amsterdam en Utrecht. Ik koos voor Rotterdam, omdat het minder intimiderend overkwam. Het was voor mijn gevoel een relaxte en nuchtere stad. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, ik woon er nog steeds.”

Wat maakt Rotterdam zo leuk?

“Ik vind Rotterdammers vooral echt heel leuk. Toen ik hier kwam kende ik niemand, en de mensen waarmee ik in het jaar zat op het Erasmus waren toch mensen uit de regio. Ik zeg zelf eigenlijk altijd dat ik een beetje ben geadopteerd door mijn studiegenoten uit Rotterdam. Ze hielpen me aan een leuke studentenwoning in Rotterdam-West en zorgden ervoor dat ik aan de slag kon achter de bar in de Oude Haven. Door dat warme welkom heb ik mij hier altijd thuis gevoeld.”

Wat vind jij typisch Rotterdams?

“Ik hou zelf heel veel van architectuur. En laten we eerlijk zijn, sommige gebouwen in Rotterdam zijn niet per se heel mooi. Maar als je de Watertaxi neemt of op een dak staat en de stad vanuit een ander perspectief bekijkt, is het opeens prachtig. Ik noem dat zelf ook wel eens tegenover de journalisten op mijn werk: ‘the good, the bad and the sometimes very ugly, and all together it works’. Dat vind ik heel erg typisch voor Rotterdam: als je je focust op één element haal je misschien je schouders op, maar het gaat om het gehele plaatje.”

Hoe ben je in deze functie gerold?

“Ik ben hier terechtgekomen door een vriend. Hij ging op wereldreis en zijn functie kwam vrij. Ik stond toen zelf nog achter de bar bij Café Stalles. Ik had nog geen ervaring met city marketing of internationale pers. Maar ik besloot toch op gesprek te gaan. Pas in het gesprek werd ik erg enthousiast over de functie. Sindsdien organiseer ik dus persreizen voor internationale journalisten, al negen jaar lang.”

Hoe ziet zo’n persreis er ongeveer uit?

“Wij zijn daar heel bescheiden in. We laten Rotterdam zien zoals het is. Als journalisten op Schiphol aankomen, krijgen ze gewoon treinkaartjes voor de tweede klas. Vervolgens kunnen ze hier op Rotterdam Centraal kaartjes ophalen voor het ov en wordt vriendelijk uitgelegd hoe ze bij het hotel komen. Het is zeker niet zo dat we alleen bij Michelin restaurants eten en journalisten in de watten leggen. We willen ze gastvrij ontvangen, maar het moet wel bij Rotterdam passen. Daarna ga ik met gasten mee naar de stad en doen we ook alles per ov. Als ze geluk hebben pakken we ook nog eventjes de Watertaxi - die doet het altijd goed. Het ligt er een beetje aan wat voor gasten we hebben; een Italiaanse modefotograaf ziet graag andere dingen dan een Deense architectuurcriticus die bijna met pensioen gaat.”

'Ontwapenend leuk'

“Ik ben altijd verheugd om te horen dat ze Rotterdammers echt ontwapenend leuk vinden. Al is het de tramconducteur of de vriendelijke mensen bij een hotel. Het idee van een stad die aan gruzelementen lag en er de schouders onder zet en er het beste van probeert te maken, heeft ook iets heel sympathieks.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden