Netty Engelman (92) zamelde geld in voor Vreewijkse stolpersteine

Rotterdam - In plaats van cadeaus vroeg Netty Engelman vorig jaar geld voor haar verjaardag, geld waarmee ze de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levende wilde houden. Met stolpersteine. Van het ingezamelde geld worden donderdag 9 februari de eerste vier van deze struikelstenen in Vreewijk gelegd.

Door Berdien Muller

"Ik heb een fantastische jeugd gehad. Ik ben geboren en getogen in Charlois," vertelt Netty.

Verzet

De 92-jarige Rotterdamse kijkt terug op een leven waarin de tweede wereldoorlog een grote rol heeft gespeeld. "Ik was vijftien jaar toen de oorlog uitbrak en op mijn achttiende sloot ik me aan bij het verzet."

Honger

"Onze verzetsgroep bestond uit tien man. We verspreidden illegale nieuwsblaadjes naar aanleiding van het nieuws op de Oranje radiozender. De honger was groot, je kon alleen eten krijgen met bonnen, die wij ook rondbrachten."

Netty, die inmiddels op kantoor van een farmaceutische fabriek werkte, reed vaak met de groep richting het noorden van Nederland voor eten, want de boeren hadden immers meer voedsel. "We moesten met ons gezin eten van één brood in de week, meer was er niet. Mijn moeder had haar trouwring ervoor verkocht."

Bevrijding

De bevrijding gaf Netty een dubbel gevoel: "Ik heb het niet bewust meegekregen en het voelde ook bezwaard om feest te vieren."

Het leven ging verder, Netty trouwde en kreeg vier kinderen, maar het verzet bleef altijd kriebelen. In 1981 demonstreerde ze tegen de kruisraketten en in 1984 kwam ze bij Stichting 4 Mei Comité, waar ze tot op heden actief is. Drie jaar geleden ontving Netty Engelman een Erasmusspeld uit handen van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vanwege haar inzet voor het comité.

Engelman: "Ik heb 600 euro ingezameld bij vrienden en familie, wat genoeg is voor vier stenen. Hiermee wil ik graag de slachtoffers eren." De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn verdreven en die later vermoord zijn. Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. "De kunstenaar die ze maakt, is persoonlijk aanwezig bij elke steenlegging in Europa."

In Rotterdam liggen al honderden stolpersteine voor huizen waar vroeger Joodse familie woonden, maar dit zullen de eerste in Vreewijk worden. De stenen worden op donderdag 9 februari om 14.00 uur gelegd aan de Iependaal 14, Berkendaal 14 en aan het Heggenpad 42.

Meer berichten