Foto: Britte Kramer
Columns

Column: Sjaal om, muts op

Rotterdam - In zijn column heeft journalist Wouter Vocke het onder meer over de mythes rond de griep.


'Zie je? Ik was gisteren in de tuin aan het werk en nu ben ik hartstikke verkouden.' Zucht, daar gaan we weer. Al sinds jaar en dag heb ik discussies met mijn vader over de mythe van het kou vatten. Als kind werd het me al ingepeperd: 'Doe je jas dicht. Zet een muts op. Doe een sjaal om. Niet met nat haar op de fiets!' Mijn vader is dan ook van de oude stempel. Een boomer, zo u wilt. En als er dan iets is, dan is het ook zo. Punt uit. Hij denkt nog steeds dat je verkouden wordt als je te koud gekleed bent. Dat kou vatten niets met een blote nek of een open jas te maken heeft, dat wil er bij hem gewoon niet in.

Toegegeven, de namen 'verkouden', 'verkoudheid' en 'kou vatten' impliceren ook dat je ziek wordt door de kou, maar dat is dus helemaal niet waar. Al loop je in januari in je blootje door het Kralingse bos: dan zul je wellicht onderkoeld raken, maar een koutje vat je toch echt door een virus. En dat virus is er altijd en overal - ook in de zomer kun je snipverkouden worden. 

Waarom het dan vaker in de wintermaanden voorkomt? Omdat we dan allemaal lekker binnen zitten, bij elkaar, met de verwarming aan en de ramen dicht. En dat vinden virussen heerlijk. 's Zomers zijn we veel meer buiten en krijgen we ook in huis veel meer frisse lucht, daar hebben die virussen een hekel aan. Net als een coronavirus. Coronavirussen zijn de veroorzakers van veel verkoudheidjes. Tot een paar weken geleden had ik nog nooit van zo'n coronavirus gehoord. De meesten van jullie die dit lezen waarschijnlijk ook niet, tenzij je werkzaam bent als (long)arts, viroloog of dol bent op pubquizen. COVID-19 (Corona Virus Disease 19 - zo heet 'ie dus officieel) houdt de hele wereld in zijn greep. Dit virus krijg je dus ook via andere mensen, niet omdat je zonder muts op de fiets bent gestapt.

En nu begint mijn vader dat eindelijk ook een beetje in te zien. Handen wassen, niets aanraken, geen handen geven... Daar ben je in ieder geval een stuk veiliger mee dan met een muts op je hoofd. Dat hij nu handzeep aan het inslaan is, nemen we maar voor lief.

Wouter Vocke is journalist en fotograaf in Rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden