Foto:
Rotterdammer van de Week

'Rotterdammers zijn moordmensen'

Rotterdam - Johannes Albertus (Jan) Blaauw (91) is Rotterdams meest bekende politieman aller tijden. Wat Coen Moulijn is voor Feyenoord en Tinus Bosselaar voor Sparta, is Jan Blaauw voor de politie. Hoewel Blaauw zelf weinig op heeft met voetbal heeft hij door zijn optreden op 7 mei 1970 geschiedenis geschreven door vanaf het balkon van het stadhuis de uitzinnige menigte op de Coolsingel met een eenvoudige megafoon tot kalmte te bedaren. Zonder peloton ME'ers en met slechts 22 dienders zorgde Jan Blaauw voor een ordentelijk verloop, mede door elke agent te voorzien van een rozet met Feyenoordembleem op de platte pet. Jan Blaauw is deze week onze Rotterdammer van de Week.


(Joop van der Hor)

Hoe Rotterdams bent u?

"Ik adem Rotterdam, ik ben Rotterdammer en heb hier 40 jaar lang gewerkt. Ik kom er nog elke week op de fiets naartoe. Maar ik ben niet in Rotterdam geboren en woon er evenmin. Ik ben geboren in het Drentse veendorpje Nieuw-Buinen bij Borger en woon in Berkel-Rodenrijs maar voel mij in elke ader en vezel een echte Rotterdammer! Zou echt in geen andere stad politieman willen zijn en al helemaal niet in Amsterdam waar ze mij na de opleiding aanvankelijk naartoe wilden sturen."

Waarom is Rotterdam zo leuk?

"Ik houd van Rotterdam maar vooral van de mensen in die stad omdat Rotterdammers van daden houden en het niet alleen bij woorden laten. Ik heb ze leren kennen als mensen van stavast; recht door zee, het hart op de tong. Moordmensen! Ik moest daar in het begin zeer aan wennen. Ik heb de stad na het moffenbombardement in de afgelopen zeventig jaar zien veranderen van een kale vlakte in een prachtige metropool. Leuk? Wat is leuk. Om een stad kun je niet lachen, met en om die platte nuchtere Rotterdammers wel. Rotterdam heeft een zakelijk, misschien wel wat hard uiterlijk maar zit vol met mooie warme mensen, zowel oude als nieuwe Rotterdammers. Ik ben er trots op om deze stad en haar inwoners te hebben mogen dienen."

Wat vindt u het mooiste aan Rotterdam?

"De markt op de Binnenrotte op vrijdagochtend met kooplui die hun waren aanprijzen in plat Rotterdams en bloemrijke buitenlandse accenten."

En wat het lelijkst?

"De Binnenrotte als er geen markt is, vooral als het regent en waait. Wat een kale vlakte, dan mis je het Hofpleinspoor met z'n bogen."

Wat mist u?

"Ik mis het contact met de mensen op straat uit de tijd dat ik nog een gewone diender was. Toen liep en fietste ik dagelijks door de stad en sprak, ondanks mijn licht Drentse accent Rotterdams met de Rotterdammers. We begrepen elkaar, we respecteerden elkaar. Als diender moet je beschikken over BIP's; betrouwbaarheid, Integriteit en Professionaliteit. Als je één hiervan mis dan moet je maken dat je wegkomt en een ander baantje gaan zoeken. Ik fiets nog elke week vanuit Berkel naar de stad, wel met een helm op want als je valt, dan val je boven op je knar. Vroeger samen met mijn in 1994 overleden lieve vrouw Nelly. Die mis ik natuurlijk het meest. Als ik ooit niet echt mobiel meer ben dan zal ik die wekelijkse bezoekjes echt gaan missen."

Wat zou u verbeteren?

"Wat een moeilijke vraag. Zo op eerste gezicht niets, er is al zoveel veranderd in de afgelopen 80 jaar. Rotterdam is een zakelijke maar ook vriendelijke stad. Rotterdam is goed zoals het nu is. Alhoewel, de oude wijken op zowel Noord als Zuid mogen wel een flinke opknapbeurt krijgen. Niet slopen maar echt opknappen. De mensen die daar wonen houden van hun wijk, buurt en straat. En verder moet je het gewoon laten zoals het is. Alhoewel... doe toch maar wat leuks met die saaie Binnenrotte, die kan wel een paar kilo gezelligheid gebruiken."

Persoonlijk

Jan Blaauw is geboren op 2 april 1928 in het Drentse Nieuw-Buinen. Van agent opgeklommen tot hoofdcommissaris in Rotterdam en korpschef in Gorinchem. Getrouwd met Janny, het mooiste meisje uit Spangen. Vader van zoon Hans (inspecteur in Utrecht) en dochter Annelies. Kleinzoon Jordy is agent in opleiding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden