Kilian en Sam hebben nog 1500 euro nodig voor hun griezelfilm Otto die zich afspeelt in het stoomtijdperk.
Kilian en Sam hebben nog 1500 euro nodig voor hun griezelfilm Otto die zich afspeelt in het stoomtijdperk. (Foto: )

Kilian en Sam maken griezelfilm op stoomtrein van het Rotterdamse Stoomdepot (voor het hele gezin!)

'Rotterdam - De klasgenoten Kilian Brons en Sam van der Kwast, allebei 18, kregen vanuit hun grafische opleiding de keuze tussen animatie en video voor een grote praktische opdracht. Kilian wilde stiekem altijd al filmer worden en Sam deelde zijn fascinatie, dus die keuze was snel gemaakt. Komende tijd hopen ze op het Rotterdamse Stoomdepot Otto een korte familiefilm op te nemen over een jongetje in de negentiende eeuw.

door Els Neijts

De jonge cineasten zijn geïntrigeerd door de tijd waarin Nederland kennis maakte met de eerste stoommachines en -fabrieken, en de stoomtrein het belangrijkste vervoermiddel werd. "Die fascinatie heb ik tijdens geschiedenislessen opgelopen", vertelt Sam. "Daardoor leek het me altijd al een mooie tijd. Ook de kleding, alle gebruiksvoorwerpen en natuurlijk de stoomtreinen vind ik heel bijzonder." Kilian zag er ook een enorme uitdaging in. "We moesten natuurlijk voor heel weinig geld allerlei spullen bij elkaar zien te scharrelen. In de kringloop en bij een theaterverhuurbedrijf hebben we voor een bescheiden bedragje veel kunnen vinden. En mijn oma had nog ergens een hele oude pijp liggen."

Stoom Stichting Nederland toonde zich meteen bereid als achtergrond te dienen voor de film. De stichting houdt historische, door stoom aangedreven, werktuigen en transportmiddelen in werkende staat. Terwijl je binnen in de grote hal getuige bent van deze werkzaamheden, waan je je op het perron van het bijbehorende stationnetje in lang vervlogen tijden. "De stichting heeft een heel mooi oud perron en prachtige treinen. We hebben een uitgebreide rondleiding gekregen en de mensen van de Stoom Stichting zijn heel behulpzaam. Mooier kun je het niet krijgen", verzekert Kilian.

Familiefilm

De film gaat over de 10-jarige Otto. Als diens vader naar de grote stad vertrekt om geld te verdienen, blijft hij samen met zijn moeder achter. Als vader almaar niet terug komt gaat Otto hem zoeken. Op het station vindt hij een zakhorloge waarmee hij onbedoeld een grote, duistere spooktrein oproept. Wanneer de knullige conducteur beweert te weten waar zijn vader is, besluit Otto op de trein te springen en begint het verhaal. "Dan wordt het pas echt griezelen", verzekert Kilian. "Ook voor volwassenen, want Otto wordt niet specifiek een kinderfilm. Meer een familiefilm."

Pitch

Sam en Kilian wisten gratis, vooral van tv bekende, acteurs te strikken voor hun project, waaronder Ferdi Stofmeel en Duncan Meijering. De hoofdrol is voor Lorenzo, die de mannen vonden op de website Filmvacature. "Lorenzo 'solliciteerde' met een video-auditie en is nou al een échte", vertelt Sam enthousiast. "Het is goed werken met hem. Voor de pitch die we gemaakt hebben, speelde hij zonder jas. Zonder te zeuren, terwijl het toch echt flink koud was."

De film van Sam en Kilian telt straks mee voor hun examen, dus het is dubbel belangrijk dat hij er komt. De pitch van de film is al wel klaar, maar de uiteindelijke draaidagen moeten nog beginnen. Om hun project ook financieel tot een goed einde te brengen, zijn Sam en Kilian een crowdfunding actie gestart. Hun streefbedrag is een bescheiden 1.500 euro.

Wie de mannen graag het laatste zetje in de rug wil geven kan dat doen via www.cinecrowd.nl.

De pitch van de film is te bekijken op https://vimeo.com/384104486.

Meer berichten