Femke en John, samen op de bres voor de enige echte stroopwafel: Finger Licking Dutch!
Femke en John, samen op de bres voor de enige echte stroopwafel: Finger Licking Dutch! (Foto: )

Femke en John maken de Hollandse stroopwafel groot in Amerika, en hun liefde smaakt al net zo zoet!

Rotterdam - De Rotterdamse Femke vertrok naar Aruba voor een baan in het onderwijs, maar droomde daar ook over een eigen stroopwafelkraam. Tot ze Curaçao leerde kennen, én John! De liefde smaakte net zo zoet als de stroopwafels die ze hem op een van hun eerste dates voerde. De rest is geschiedenis. John kwam haar achterna naar Curaçao en samen besloten ze de enige echte Hollandse stroopwafel ook in Amerika groot te maken. "John denkt in alles iets groter dan ik", lacht Femke. "We gaven onze eersteling de naam Finger Licking Dutch."

Femke verruilde Rotterdam voor Aruba om daar in het onderwijs te gaan werken. Tijdens een uitstapje naar Curaçao kantelde haar keuze, op dit grotere eiland voelde ze zich nog meer thuis. Eén week voor ze definitief naar Curaçao zou verhuizen liep ze de Amerikaanse, vakantie vierende John tegen het lijf. Deze voormalig speler in de grootste, professionele American football competitie van de Verenigde Staten was ook wel in voor een nieuw avontuur. "Hij kwam naar Curaçao en bleef."

Eigen bakker

Het stel ging wat de stroopwafel betreft níet over een nacht ijs. "We hebben heel wat gebrainstormd voor we aan het grote proeven zijn begonnen. We hebben álle stroopwafels geprobeerd die we in de States konden krijgen. Dat waren er heel veel en de smaken bleken enorm te verschillen, van elkaar én van de Hollandse. Ik dénk dat dit vooral komt omdat er in Amerika corn syrup wordt gebruikt, stroop van mais. Ook zelfgemaakte bleken na een paar weken minder lekker te zijn geworden.

Daarom zijn we in Nederland op zoek gegaan en hebben we onze bakker gevonden. Die houden we geheim! Daarna moesten we nog een naam, logo én verpakking bedenken en zorgen dat onze wafels America proof waren."

Amerikaanse tv

John heeft zich op de marketing gestort en handelt in onroerend goed. Femke valt soms in bij het onderwijs en geeft cursussen over de Dalton onderwijsprincipes. "Ik loop ook nog steeds alle supermarkten binnen en John eet echt iedere dag stroopwafels. We krijgen het steeds drukker. Dat is niet onopgemerkt gebleven. We zijn zelfs uitgenodigd om drie keer live in een Amerikaans televisieprogramma onze stroopwafel te presenteren. Daarin vertelde ik hoe we in Nederland met onze wafel omgaan. In de States droppen de mensen hem in hun cappuccino, maar wij Nederlanders leggen hem traditiegetrouw eerst op ons kopje koffie of thee om hem weer warm en smeuïg te krijgen. Inmiddels worden onze wafels in Amerika in 250 coffeeshops en de kleinere supermarkten verkocht. En we gaan door."

Femke en John blijken een echt powerkoppel. "Natuurlijk ook omdat hij de Amerikaanse markt kent en ik de Hollandse." De Finger Licking Dutch stroopwafels van Femke en John zijn online te krijgen in verschillende (geschenk)verpakkingen.

Zie ook fingerlickingdutch.com

Meer berichten