Stolpersteine
Stolpersteine (Foto: onbekend)

Noordereiland krijgt 35 stolpersteine

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar via 'Schrijf mee' een bericht met foto plaatsen!

De grote wens van kunstenares Ellen Vomberg wordt gerealiseerd. Op het Noordereiland worden 35 ‘stolpersteine’ (struikelstenen) geplaatst. De stenen herinneren aan de 35 Joodse bewoners die na de oorlog niet meer terugkeerden naar hun woning op het Noordereiland. Dit jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren worden de struikelstenen op dinsdag 30 juni geplaatst op de stoep vóór hun voormalige woningen.

Leerlingenproject
Dit voorjaar start een programma voor leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Nieuwe Haven. Zes weken lang besteden zij samen met leerkracht Roberto Baltazar aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Ook vertellen twee joodse gastsprekers over hun oorlogservaringen.

Maquette
Er wordt ook een maquette gemaakt van het Noordereiland en omgeving in de periode 1940 -1945, waarop de leerlingen het huis maken waar zij zelf wonen én de huizen van de 35 joodse bewoners. Van 18 april t/m 22 mei is de maquette te zien bij Galerie Wind.

Hulp gevraagd
Het projectteam heeft dringend extra hulp nodig. Zij zoeken nog vrijwilligers voor:
- Checken van historische informatie over het         Noordereiland;
- Modellen maken voor de maquette 1:500.
- Bezoekers begeleiden tijdens de opening in galerie Wind op 18 aprill;
- Rondleidingen geven over het Noordereiland 18 april - 22 mei.

Materiaal en onkosten worden uiteraard vergoed. Wil je je hulp aanbieden? Stuur dan een mailtje naar Ellen Vomberg: ellenvomberg@telfort.nl

Lees ook het artikel op www.noordereiland.org/eilandkrant

Meer berichten