Bella Figura is onderdeel van de ode aan Jirí Kylián van het Nederlands Dans Theater. (Foto: Joris-Jan Bos)
Bella Figura is onderdeel van de ode aan Jirí Kylián van het Nederlands Dans Theater. (Foto: Joris-Jan Bos) (Foto: JORIS-JAN BOS)

Nederlands Dans Theater brengt ode aan meester-choreograaf Jirí Kylián

Rotterdam - Nederlands Dans Theater (NDT) bestaat zestig jaar. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum brengt het wereldberoemde dansgezelschap in februari een ode aan Jirí Kylián. De meesterchoreograaf was bijna 25 jaar artistiek directeur van NDT en creëerde maar liefst 75 balletten voor het gezelschap. Met de voorstelling Sometimes, I wonder keert hij terug op het NDT toneel.

NDT is een van de meest vooraanstaande dansgezelschappen ter wereld. The New York Times beschreef het gezelschap als 'The one to see' en The Guardian noemde NDT een 'Sleek, superpowered engine, admired the world over'.

Sometimes, I wonder presenteert een drieluik van Kyliáns bijzondere oeuvre. In meesterwerk Bella Figura (1995) deconstrueerde Kylián het podium met theatrale elementen als metafoor. In Claude Pascal (2002) vertellen vier dansers aan de hand van groteske gebaren en surrealistische teksten een familiegeschiedenis, tegen een achtergrond van enorme spiegeldeuren. Vanishing Twin (2008), geïnspireerd op het gelijknamige medische fenomeen, staat symbool voor oneindigheid, onderdrukte gevoelens en de duistere kant van de mens die velen van ons met zich mee dragen, maar liever niet kenbaar maken.

Nederlands Dans Theater, Sometimes, I wonder, 19 t/m 23 februari, Nieuwe Luxor.

Meer berichten