Foto:
Columns

'Ik wil een storm van fatsoen, zodat we in de tram weer opstaan voor een ander'

Rotterdam - Hier is de nieuwe column van Rachid Benhammou voor De Havenloods. 'Kom maar op met de storm van fatsoen, zodat we weer opstaan in de tram voor een ander.'

'Terwijl men nog bezig was met de naweeën van Ciara, kondigde storm Dennis zich al aan. De twee stormen hebben onstuimig weer gebracht en veroorzaakten overlast en schade. Door de hoge waterstanden liepen kades en straten onder water en meerdere woningen werden ontruimd vanwege een loszittend dak. Het Kralingse Bos werd afgesloten en vluchten op Rotterdam Airport geschrapt. Het was niet niks en vooral niet leuk voor mensen die er last van hadden. Maar ik zou elke week wel een storm willen verwelkomen. Nee, geen storm des doods of een allesvernietigende windvlaag waar je U tegen zegt. Niet één die dakpannen en fietsen omver blaast of het treinverkeer ontregelt. Ook niet een die de bomen zinloos geweld aandoet of de mensen natte voeten bezorgt. Geen fenomeen met windstoten die sneller gaan dan de maximum snelheid op Nederlandse wegen. Geen orkanen die de samenleving ontwrichten, geen windsnelheden langs de kust waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. Ik heb het ook niet over een tsunami van vluchtelingen of een straalstroom waarmee de ene depressie na de andere onze kant opkomt. Geen onrustige atmosfeer en stevige buien die voor uitgestorven straten zorgen. Ook geen hoge golven die tegen de pier aan beuken.

Nee, ik heb het over andere soorten stormen. Kom maar op met de storm van fatsoen, zodat we weer opstaan in de tram voor een ander. De storm van empathie die ons leert dat we niet alleen zijn op de wereld. De storm van verontwaardiging, zodat we eindelijk wat aan jeugdcriminaliteit doen en jongeren met een pen en een boek in hun tas rondlopen in plaats van een machete. De storm van geduld, opdat we eerst tot tien tellen, eer we als razenden op social media reageren om te kwetsen. De storm van respect. En die van liefde. Laat die wekelijks over het land razen en onze stad aandoen zodat we weer normaal tegen elkaar kunnen doen. Ik zie dit soort stormen niet als last. Nee, zelfs graag gezien.

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden