Rini Biemans probeert mensen het nut van de rat in te laten zien: 'Ratten zijn genieën. Ze wijzen ons de weg.'
Rini Biemans probeert mensen het nut van de rat in te laten zien: 'Ratten zijn genieën. Ze wijzen ons de weg.' (Foto: )

Rotterdam krijgt een Royal Rat Congres, om het imago van de rat te verbeteren

Rotterdam - De Rotterdamse stadsdokter Rini Biemans wil Rotterdam weer gezond maken. En hij is ervan overtuigd dat ratten de mens daarbij kunnen helpen. Nog dit jaar wil Biemans een Royal Rat Congres in Rotterdam organiseren. Om het imago van het beestje te verbeteren.

door Mark Boninsegna

Eerder wilde Biemans het rattenparadijs ontwikkelen. Het idee was een grote kooi te maken en op die manier ratten te kunnen vangen. Hij kwam er snel achter dat dit iets te simpel gedacht was. En dat de oplossing er totaal anders uitziet. Biemans probeert nu mensen het nut van de rat in te laten zien en wat wij van hen kunnen leren. "Ratten zijn genieën. Ze wijzen ons de weg." Door hun gedrag te bestuderen zie je dat er een oplossing is die zowel de stadsnatuur en volksgezondheid bevordert als de rattenoverlast vermindert.

Natuurlijk vijanden

"De natuur moet terug in de stad. Daarmee krijg je ook de natuurlijke vijanden van de rat terug. En op die manier zal ook samen met goed en participatief onderhoud de rattenoverlast voorbijgaan", vertelt Biemans. "Ratten passen zich razendsnel aan en omdat een vrouwtje tot duizend nakomelingen per jaar kan krijgen en ze maar twee tot drie jaar leven, evolueert de rat ook veel sneller dan de mens. Op die manier worden ze snel immuun voor het gif dat wij ze geven. Van dat gif gaan ze na een tijdje niet meer dood. We voeren ze dan gewoon bij! Bovendien doodt het gif nog wel hun natuurlijk vijanden"

Dus als je de natuur terug in de stad brengt en zo het rattenprobleem oplost, help je ook de mens daarbij. Door mensen mee laten helpen de natuur in hun wijk op orde te houden, haal je veel problemen weg. "Mensen krijgen beweging, ontmoeten elkaar, ze krijgen meer vat op hun omgeving en natuur werkt ontstressend."

Rini Biemans wil de stad genezen zonder aan te raken. Hij doet dit met een nieuwe vakman/vrouw; een tuinier die groen en sociaal is. "Tuinieren is het gezondste wat je kunt doen. Heel hoog opgeleid Nederland zit met zijn handen in de aarde te wroeten, want dat ontspant zo lekker. Maar ondertussen moet je bij mensen in de wijk de zweep er overheen gooien om prullen van de straat te rapen en hebben kinderen geen plek meer om te spelen."

 Royal Rat Congres 

Om deze boodschap te verspreiden en die nieuwe gezonde stad te creëren, wil Biemans dit jaar een Royal Rat Congres organiseren. Hierin wil hij zo veel mogelijk mensen en invalshoeken verzamelen rond het thema 'rat en de gezonde stad' een congres ook dat voor alle Rotterdammers toegankelijk moet zijn. "Normaal gesproken komen alleen vakmensen op zo'n congres af, maar dit is een boodschap voor iedereen. Ik wil laten zien, waar we mee bezig zijn, dat natuur juist niet gevaarlijk of vies is en een dat ratten een functie hebben."

Maarten 't Hart

Maarten 't Hart is de beoogde opener van het Royal Rat Congres in Rotterdam. "Maarten is helemaal gek van ratten. Hij heeft een boek geschreven over ratten in de jaren zeventig, wat nog steeds een standaardboek is!"

Om te laten zien hoe functioneel ratten kunnen zijn, heeft Biemans de politie op het oog. "Ik ken daar iemand die bezig is met ratten mijnen op te laten sporen. Of wat dacht je van de Roteb, ratten kunnen met een cameraatje op hun hoofd riolen inspecteren. Laat de rat voor je werken. If you can't beat them: join them."

Menselijke gulheid

Stadsecoloog André De Baerdemaeker schreef afgelopen week bij Vers Beton toevallig ook al een stuk over ratten in Rotterdam: 'In de ogen van de rat kent de menselijke gulheid echter geen grenzen. Pizzakorsten, halve broodjes bapao, koude cappuccino's, klokhuizen en alle andere vormen van gft worden in dankbaarheid aanvaard.' (zie ook versbeton.nl)

De pest

Er zijn allerlei redenen waarom mensen ondanks het betoog op deze pagina tóch bang zijn voor ratten. Een veelgehoord argument is dat ratten in de Middeleeuwen de pest hebben veroorzaakt. Dat was echter de zwarte rat, in Rotterdam leeft sinds ongeveer 1700 de bruine rat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden