Shay Barboera samen met andere jongeren van de Kinderdenktank. Zij denken mee over milieuzaken.
Shay Barboera samen met andere jongeren van de Kinderdenktank. Zij denken mee over milieuzaken. (Foto: Shay Barboera van de Denktank)

Een lekker bakje nasi zonder aardgas in de Huiskamer van Pendrecht

Rotterdam - Afgelopen week was de opening van Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht. De Huiskamer is een plaats waar omwonenden terecht kunnen voor informatie over aardgas en elektrische energie. Om de opening te vieren, kookte tv-kok Ramon Beuk samen met buurtbewoners op een elektrische kookplaat. Vervolgens smulden ze van een lekker bakje nasi.

door Amischa Jiawan

"Dag aardgas!" Als het aan De gemeente Rotterdam ligt, is onze stad vanaf 2050 helemaal aardgasvrij. En als alles volgens plan gaat, is Pendrecht al binnen tien jaar volledig overgestapt op elektrische energie. Tijdens de opening van Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht kwamen projectmanager Nicolien Wirschell, tv-kok Ramon Beuk en de Rotterdamse wethouder Bas Kurver langs om elektrisch te koken. Samen met buurtbewoners hebben ze een heerlijk bakje nasi op tafel gezet.

Ook waren er de kinderen van de kinderdenktank, gekleed in het groen vielen zij zeker op. De kinderen van de Denktank denken mee over milieuzaken. Ook de 14-jarige Shay Barboera maakt deel uit van de kinderdenktank. Ze vindt de overstap naar elektrische energie heel belangrijk. "Het is belangrijk om aardgasvrij te worden voor onze toekomst. Volwassenen worden ouder en zijn er later niet meer. Maar wij wel." Shay wil in de toekomst haar huis zo milieubewust inrichten als mogelijk is. "Later wil ik graag zonnepanelen op mijn dak en een elektrische keuken."

Nieuwe generaties

De 65-jarige Elco Pers is ook heel blij met de stappen die genomen worden om een betere leefomgeving te creëren voor de nieuwe generaties. In zijn ogen is het alleen maar positief. "Energiebesparing is belangrijk. De nieuwe generaties kunnen profiteren van een aardgasvrije omgeving. Ik ga zeker overstappen." Over het algemeen zijn de reacties net zo positief als die van Elco. Projectmanager van aardgasvrij, Nicolien Wirschell, zegt dat er ook wat mensen minder blij zijn met de verandering. "Het is lastig. Er zijn mensen die heel tevreden zijn met de overstap, maar ook mensen die er zwaar tegenop kijken. Ze willen geen verbouwing en denken dat het veel gaat kosten. Terwijl het koken met een elektrisch fornuis op lange termijn voordeliger is."
Hoeveel het overstappen de bewoners van Pendrecht precies gaat kosten is nog onbekend. In het najaar van 2020 wordt dit bekendgemaakt voor het zuidelijke deel. Rotterdam Noord kan in 2021 een inschatting van de kosten verwachten.

Waarom aardgasvrij?

De komende jaren worden er steeds meer gebieden aardgasvrij. De Gemeente Rotterdam heeft vijf eerste gebieden geselecteerd om de eerste stappen te zetten richting een aardgasvrije omgeving. Dit zijn Rozenburg, Pendrecht, een deel van Groot IJsselmonde, Bospolder-Tussendijken en een deel van Prinsenland - Lage Land. De gebieden moeten overstappen zodat heel Rotterdam in 2050 draait op elektrische energie. Dit komt doordat elektrische energie minder negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Zo is er minder uitstoot van CO2 en wordt er energie bespaard. Ook zijn er minder kosten op de lange termijn. Ook in andere gebieden binnen Rotterdam is al gestart met het zoeken naar een oplossing voor het aardgas probleem. Er is een verkenning gestart in Zuidwijk, West, Ommoord, Noord, Zuid Midden, Kop van Feijenoord, Beverwaard, Hoogvliet, Kralingen, Lombardijen, Noordereiland en Hoek van Holland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden