Monica Beek verlaat haar vaste stek bij het AD. "Na vijftien jaar bij de krant vond ik dat ik toe was aan nieuwe prikkels." (Foto: Luuk Barendrecht)
Monica Beek verlaat haar vaste stek bij het AD. "Na vijftien jaar bij de krant vond ik dat ik toe was aan nieuwe prikkels." (Foto: Luuk Barendrecht) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Monica Beek is Rotterdam dankbaar voor het bieden van een thuis

Rotterdam - Ja, ze zal Rotterdam missen. En haar baan in de journalistiek ook. En Monica Beek gaat óók de Rotterdamse politici missen. "Dat zijn toch vaak leuke mensen, met het hart op de goede plek, die Rotterdam beter willen maken." Monica is weg bij het AD, ze is gestopt als stadhuisverslaggever. En ze is gestopt met haar column in het AD Magazine waarin Nederland elke week de besognes in haar privé-leven konden volgen. Op 1 maart begint ze aan een baan bij FMO, een ontwikkelingsbank die met investeringen in vooral Afrika de wereld een stukje beter probeert te maken. "Daar wil ik graag bij horen." Maar eerst is Monica Beek deze week nog onze Rotterdammer van de Week.

door Emile van de Velde

Hoe Rotterdams ben je?

"Nou, héél Rotterdams. Eerst woonde ik in Krimpen aan den IJssel. Ik ben geboren in Zuid-Afrika en kwam naar Nederland op m'n vijfde. Toen ik twaalf was ging ik in Rotterdam naar school, naar het Erasmiaans. En op mijn achttiende ben ik meteen hierheen verhuisd, naar de Oostzeedijk Beneden. Ik heb ook in het centrum gewoond, en nog even in Montevideo. Nu woon ik weer in Kralingen."

Waarom is Rotterdam zo leuk?

"Ik vind het fijn dat Rotterdam onduidelijk is, je moet echt je best doen om alles te ontdekken. Het duurt even voordat je écht van de stad gaat houden, it grows on you. Ik ben Rotterdam heel dankbaar. Rotterdam heeft mij een thuis gegeven. Ik zou nergens anders willen wonen. En dat gaat ook niet gebeuren. Mijn dochters gaan opgroeien als Rotterdamse vrouwen. De oudste zegt nu al dat ze heel blij is dat ze een stadsmeisje is."

Wat vind je het mooiste aan Rotterdam?

"Oeh... Mijn eigen straat, de Oostmaasstraat. Ik vind de mensen die er wonen aardig, zij mij hopelijk ook. We hebben kerstborrels met de buren. Ik vind het ook fijn dat Rotterdam veiliger is geworden, zeker vergeleken met toen ik jong was. Ik durf mijn oudste dochter met een gerust hart in d'r eentje naar de stad te laten gaan. Dat was vroeger wel anders. Ik ga hier ook echt niet weg. Ook niet nu ik in een andere stad ga werken, natuurlijk niet!"

En wat is er lelijk aan Rotterdam?

"De stijging van de huizenprijzen. Ik had dit als journalist niet kunnen zeggen, maar nu wel. De woonvisie van de gemeente is niet mijn visie. Ik vind de essentie van Rotterdam toch dat het een arbeidersstad is en dat er genoeg sociale huurwoningen moeten zijn. Rotterdam mag geen klein Amsterdam worden. Wat ik ook lelijk vind, maar daarom juist ook mooi en echt Rotterdams, zijn al die huizen waar je langskomt als je door stad fietst. Van die flats, met trespa platen. Lelijk, maar heerlijk om te zien. Daar hou ik van, die horen ook echt bij de stad."

Wat ga je missen?

"Het fietstochtje door mijn stad naar mijn werk! Dat is echt een offer dat ik breng. Het is een luxe om op vijftien minuten van je werk te wonen. En mijn werk zelf ga ik natuurlijk ook missen, mijn collega's. Dat is ook goed. Het zou slecht zijn als je niets gaat missen. Maar na vijftien jaar bij de krant vond ik dat ik toe was aan nieuwe prikkels. Ik zal het schrijven missen, net als het werk op het stadhuis. Ik kan wel genieten van een goed raadsdebat, van een beetje dynamiek. In bijna elke partij kan ik ook wel een punt vinden dat me aanspreekt. En er lopen leuke mensen rond op het stadhuis, met het hart op de goede plek. Die het beste met Rotterdam voor hebben."

Wat zou je aan Rotterdam willen verbeteren?

"De overgang naar minder auto's in de stad gaat me véél te langzaam. Ik ben echt anti-auto. Naar mijn nieuwe baan ga ik met de trein, natuurlijk. Een auto in de stad is nergens goed voor. Je kunt veel beter met het OV gaan, of natuurlijk fietsend of wandelend; dat is toch veel fijner voor mensen?"

Persoonlijk

Monica Beek studeerde geschiedenis en journalistiek. Na freelance werk voor De Havenloods en stage bij AD/Rotterdams Dagblad werkte ze bij het AD in diverse functies, de laatste jaren als politiek verslaggever in Rotterdam én columnist in AD Magazine. Monica (42) heeft een vriend en twee dochters (9 en 12).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden