Foto: Kim Balster

Leerlingen Albeda debatteren het allerbeste!

Rotterdam - Maar liefst 25 teams met MBO-studenten uit heel Nederland kwamen onlangs samen om deel te nemen aan de 14e editie van het MBO Debattoernooi. Dit debattoernooi is dé landelijke debatcompetitie voor mbo-studenten. Na drie debatrondes volgde er een spannende finale waarin de Rotterdamse mbo-school Albeda de titel 'Landelijk MBO Debatkampioen 2020' won van het eveneens Rotterdamse Zadkine College. Beste nieuwkomer van het toernooi was het MBO Utrecht.


Debatbegeleider van het Albeda Hylke Mijnster over de winst: "Kunnen debatteren vormt een waardevolle vaardigheid op het cv van iedere student. Door goed te debatteren durven studenten overtuigender te spreken, zorgvuldig te leren luisteren en nieuwsgierig te blijven naar de mening van een ander. In hun toekomstige loopbaan hebben ze daar baat bij. Het is erg mooi om te zien hoe studenten elkaar op deze manier vooruit brengen. Dat brengt een ongelooflijk positieve energie teweeg!"

De winnende studenten gaan komend schooljaar zelf debattrainingen voor studenten van Albeda College Economie & Ondernemen verzorgen, zoals zij zelf ook getraind zijn door oud-studenten van het college. Daarmee is het een project voor en door studenten.

Over het kampioenschap

Het MBO Debattoernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze organisatie ontwikkelt debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen en studenten overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

De studenten debatteerden over thema's als stagevergoedingen, vrouwenrechten in ontwikkelingslanden en jongerenparticipatie in de Nederlandse politiek.

Meer berichten