Foto: Edmilson Delgado
Foto: Edmilson Delgado

Topmodel Edmilson Delgado: 'Al win ik niet, ik groei toch'

Rotterdam - Licht! Camera! Actie! De 21-jarige Edmilson Delgado weet alles over de modewereld. De Rotterdammer staat namelijk in de finale van Top Model Europe. Zijn doel? Het inspireren van jongeren en deuren openen voor de 'gewone mens'. Als het kan, wilt hij zelfs een acteercarrière beginnen in het bekende Hollywood.

door Amischa Jiawan

Een les catwalk-lopen, een fotoshoot en dan óók nog eens een reisje naar Brussel voor de finale van Topmodel Europe. Het leven van een model is maar druk. Edmilson Delgado, finalist in de categorie 'Commercial Model' voor mannen, is hier geen uitzondering voor. Naast zijn lessen waarin hij zichzelf voorbereid op de acteer- en modewereld, werkt hij als fitness instructeur bij de Fit For Free. Toch, is zijn drukke agenda geen probleem voor hem. "Het maakt mij dolgelukkig."
Delgado is afgestudeerd van de studie interieuradviseur, maar hoopt het uiteindelijk te maken als full-time model. "Ik heb een tussenjaar genomen na mijn studie omdat ik me graag wil richten op mijn passie. Ik hoop dat ik ooit mijn brood kan verdienen met modellen werk."

Als model heb je een flinke boel zelfvertrouwen nodig. Maar Delgado heeft dat niet altijd gehad. "Als kind werd ik gepest. Ik was erg kort, had veel puistjes, een bril en een beugel. Ik was gewoon helemaal niet zelfverzekerd," vertelt hij.

Delgado was ook niet altijd geïnteresseerd in de modewereld. Hij is op het idee gekomen dankzij zijn zus. "Op een dag kwam mijn zus naar mij toe en stelde voor dat ik mee deed aan een modellen evenement. Ik had geen verwachtingen, maar ik ben toen gevraagd of ik door wilde trainen om professioneel model te worden. Natuurlijk heb ik ja gezegd."

Steun

Behalve zijn zus steunen ook de ouders van Delgado hem in zijn carrière. Vooral zijn moeder kan haar trots niet verbergen. "Het is leuk om te zien. Als dit is wat hij wil bereiken, sta ik volledig achter hem." De steun komt niet alleen vanuit zijn familie, ook mede-deelnemers juichen met hart en ziel voor Delgado. Delgado: "Iedereen wil alleen het beste voor elkaar. Het maakt niet uit wie wint, we zijn trots op elkaar."

Top Model Europe

Dit jaar tijdens Top Model Europe waren er 25.000 aanmeldingen. De eerste ronde is keihard. De juryleden bepalen in één oogopslag wie er door gaan en uiteindelijk blijven er maar vijftig modellen per categorie over. Hierna worden de deelnemers getest op vaardigheden. Tijdens de halve finale zijn de modellen afhankelijk van het internet: wie de meeste stemmen binnen heeft weten te halen gaat door naar de finale.
Delgado is het gelukt om zichzelf door alle rondes heen te slaan. Hij kijkt uit naar het resultaat van de finale. Spannend is het zeker, maar hij voelt zich niet nerveus. "Ik weet dat ik dit kan," vertelt hij vol zekerheid. "Al win ik niet, door alle feedback groei ik ook als model. Dat is alleen maar mooi meegenomen."

Hollywood

Zijn modellendroom heeft twee doelen. Het eerste heeft te maken met het inspireren van jongeren. Zijn boodschap heeft vooral te maken met gelijkheid en het najagen van dromen: "Ik ben een Rotterdammer én ik ben een Kaapverdiaan. Zelf heb ik weinig racisme meegemaakt, maar het gebeurt wel. Mijn familie heeft het vaak genoeg wel mee moeten maken. Iedereen is gelijk. Geslacht, seksualiteit, religie en huidskleur zou hier geen invloed op moeten hebben."
Als tweede zou Delgado graag willen doorbreken in Hollywood. "Ik hoop dat Top Model Europe mij gaat helpen met mijn toekomst. Het zou geweldig zijn als ik model kan staan voor merken zoals Calvin Klein en Hugo Boss. Daarna wil ik door naar Hollywood om te acteren." Als model neemt hij ook vaak acteer lessen om te werken aan zijn gezichtsuitdrukking.


De finale van Top Model Europe is aanstaande zondag 16 februari. De laatste ronde van de internationale mode competitie vindt plaats in Brussel. Wie de winnaar gaat zijn, weten we nog niet. Het blijft dus nog even afwachten.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden