Foto:

Eva verrast Rotterdam met lieve boodschappen op de stoep

Rotterdam - Ben je vandaag (Valentijnsdag, vrijdag 14 februari) toevallig een lieve tekst in stoepkrijt tegengekomen? Dat kan! Gisteravond en vandaag werkte kunstenares Eva van Woerkom (34) zich in het zweet om Rotterdammers te verassen en bemoedigen. Samen met vrienden en kennissen krijt ze bijzondere teksten op plekken door heel de stad. Haar doel: positiviteit brengen en mensen verbinden, vooral op Valentijnsdag.

door Leanne Sneep

Het is net gestopt met regenen als Eva donderdagavond 13 februari begint met krijten voor de Wilhelminaschool in Charlois. Het wordt direct duidelijk wat het effect van haar actie is. Drie juffen die na een ouderavond de school verlaten, lezen verrast de tekst voor de prullenbak: 'Je bent waardevol en geen afval'. Kort legt Eva uit wat ze aan het doen is en met een glimlach verlaten de drie vrouwen het schoolterrein.

Deze korte interactie tussen de vrouwen is precies de reden waarom Eva urenlang in kou staat. Ze hoopt dat de teksten voor buurtbewoners of toevallige voorbijgangers reden zijn om een gesprek met elkaar aan te gaan. Ook probeert ze de lezer een hart onder de riem te steken. 'Ik vind dat iedereen, ondanks wat hij of zij heeft meegemaakt, waardevol is. Ook al zit je erg in de shit, dat zegt niks over wat je waard bent. Dat wil ik via deze weg graag uitdragen.' Eva krijt daarom teksten als: 'Als stoeptegels konden zingen, zongen ze voor jou', 'ik hou zoveel van je als het oosten is van het westen' en 'zeg eens iets liefs'.

Terwijl veel Rotterdammers donderdagavond hun bed opzochten, krijtte Eva dus nog stug door. Zo zorgde ze ervoor de stad vanochtend wakker werd en tientallen straatstenen liefdevolle woorden spraken. En ze deed dit niet alleen. Eva verzamelde vrienden en kennissen die in hun eigen wijk aan de slag gingen. Zo werd er gekrijt in Schiebroek, op Katendrecht en Kop van Zuid en in Eva's eigen wijk Charlois. Allemaal hoopte ze op deze manier mensen blij te maken. Zoals Eva zelf zegt: we kennen genoeg ellende en rotzooi. Nu mag er ruimte zijn voor positiviteit.

Hoe lang de teksten te zien blijven met de regen, is nog maar de vraag. Maar niet getreurd, Valentijnsdag is niet de enige dag dat je kan genieten van de krijtcreaties. De komende maanden gaat Eva elke vrijdagochtend op stap. Ook moedigt ze mensen aan om haar krijtkunsten via sociale media te delen. Zo hoopt ze op een nog groter bereik. Dus ben jij een tekst tegenkomen? Check Facebook en Instagram via #pepchalknl en deel jouw foto.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden