'Wonen aan een park, Rotterdam maakt het mogelijk!'
'Wonen aan een park, Rotterdam maakt het mogelijk!' (Foto: ERA Contour)
INGEZONDEN

Het jaar 2032, vader tegen zoon: 'In mijn tijd had Rotterdam nog groene longen, jongen'

Rotterdam - Deze 'protest'-satire, zoals ze het zelf noemt, kregen we van Carina Groenen. 'Iedereen spreekt schande bij het woord ontbossen en dan gaat Rotterdam ontparken', schrijft Carina. In dit verhaal praat haar zoon over twaalf jaar, in het jaar 2032, met zijn, nu nog ongeboren kind, over Rotterdam. En dan vooral over wat er met het groen in Rotterdam is gebeurd in die twaalf jaar.

door Carina Groenen

'Bij toeval zat ik bij het gesprek van mijn zoon met zijn (nog ongeboren) kind van twaalf jaar. Ik hoorde mijn zoon zeggen: "In mijn tijd had Rotterdam nog groene longen, jongen, maar daar is niet veel meer van over gebleven, haha! De gemeente had huizen verkocht met de slogan 'Wonen aan een park, Rotterdam maakt het mogelijk!', en toen kwamen er meer mensen met geld naar de stad. Net als wij." Mijn kleinzoon hoorde ik vragen: "Maar waarom bouwden ze dan niet door aan de Maas? Dat is toch ook mooi wonen? Aan een rivier?" "Je bedoelt op de Müllerpier? "Ja, pa, daar zijn van die verlaten bouwplaatsen, daar heb ik laatst een tatoeage laten zetten." "Ja, ik ken die flats wel, ze staan er nogal vervallen bij, hè? Ooit overwoog ik daar iets te kopen, gewoon als investering, hè, om in de verhuur te doen. Want veel woningen kwamen leeg en de prijs ging fors omlaag, maar goed, ik zag er toch vanaf. Ik investeer liever op groene plekken. Want de slogan: 'Wonen aan een plas, Rotterdam maakt het mogelijk!' werkte al net zo goed! Sindsdien wonen wij hier, super-de-luxe, midden op de Kralingse Plas." 

"Was het moeilijk, pa, om daar toestemming voor te krijgen, om in het midden een eiland droog te leggen?" "Dat viel wel mee, hoor, want ik ben de voorzitter van GroenLinks, en ik zorgde ervoor dat het compensatieplan óók groen werd. Ja, en deze flats zijn minder hoog dan bij het park. Daarom hebben wij nu een prachtig uitzicht op de plas, met ons bootje erbij, en het bos, daar kan jij ook zo lekker spelen." "Zeg pa, die appartementen in De Kuip zijn bijna klaar, wist je dat? Ook niet verkeerd, hoor, met privésportvelden en privélandingsplaatsen op het dak." "Nee, ik blijf lekker hier, jongen. Mijn verbouwproject in het voormalig winkelgebied vordert gestaag, daar zijn nu inmiddels ook alle wegen, straten en stoepen groen gemaakt. De auto komt de stad niet meer in! De luchtkwaliteit gaat sindsdien enorm vooruit in het centrum. GroenLinks mag trots op me zijn!" "Was dat vroeger dan niet groen?" "Nee, joh, dat is nog maar van de laatste vijf jaar, vroeger reed iedereen in auto's het centrum van een stad in. En die parkeerde je in de buurt van winkels, dan ging je lopend door het centrum, van de ene winkel naar de andere, dat noemden we een 'belevenis'." 

"Bedoel je die parkeerplekken op de plaatsen waar nu de daklozen wonen?" "Ja, dat waren parkeergarages, dat klopt, ach ja, daklozen moeten ook ergens heen, hè? Zij huren dat en de middenklasse woont in de voormalige kantoor- en winkelpanden. Niet iedereen kan, zoals wij, iets nieuws kopen, hè? Op een groene plek… En weet je, op de Coolsingel, daar waar vroeger het stadhuis was, daar bouw ik nu een kliniek, voor de Injectables, een cosmetische instituut. En haha, vroeger zat daar de burgemeester met zijn wethouders. Kun je je voorstellen?"

"Ja, pa, ik vind het geweldig hier in onze Plasvilla, wij hebben hier de ruimte, het is hier schoon en rustig, want onze woonwijk is omringd door water, plus, we hebben bewaking bij de slagboom."
"Ja, natuurlijk, wees maar blij, en vergeet niet: jij kan altijd, wanneer je maar wilt het bos of park in, maar anderen moeten een kaartje kopen. Net als in een museum, dat óók voor iedereen toegankelijk is, maar mét een kaartje, uiteraard. Dat is extra belasting voor de stad, want het parkeren is verdwenen, hè?"

"De inwoners kozen toch massaal voor Groen Links tijdens de milieucrisis, pa?" Zeker, daarom werd het de grootste partij en ja, dat noemen we democratie, jongen. Wij gaven de mensen wat we ze beloofden: een groene stad! Dus al die auto's weg, openbaar vervoer uitgebreid, daarmee komen de zelfstandigen overal. Dat is echt ideaal, net als met de boodschappen, daar begon het eigenlijk allemaal mee, hè, dat ze die tot bij je in de keuken brachten!  Nu komt gewoon iederéén bij je thuis als je ze nodig hebt: de kapper, de schilder, de oppas, de leraar, allemaal per uur te bestellen, ideaal! Al hun roosters staan online, zó makkelijk. Nee, dat was vroeger wel anders, zeg! Ik weet nog van míjn ouders, zíj moesten hun kinderen overal naartoe brengen, en weer ophalen, dat kostte zóveel tijd! Nu komt iedereen naar óns, echt ideaal!" 

"Nou, pa, ik ga nu, ik moet om 14.00 in filmstudio Hillegersberg zijn. Mag ik je FlyingTesla lenen?" "Goed, hoor, doe je wel voorzichtig?" "Tuurlijk je kent me toch?" "Speel je nog steeds in die politieserie?" "Ja, ik speel een kleine crimineel. Heel leuk bijbaantje, pa!"
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden