scenefoto
scenefoto (Foto: Hans Gerritsen)

Een kat-en-muisspel van mens en spook

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Dansvoorstelling ‘de Ontspoking’ is 23 februari tijdens de voorjaarsvakantie te zien in het MAASPODIUM. ‘de Ontspoking’ is een voorstelling van de Stilte uit Breda. Het gezelschap dat dit jaar haar 25 jarig jubileum viert maakt voorstellingen speciaal voor kinderen.

Normaal gesproken moeten de dansers vroeg uit hun bed om voorstellingen te dansen door het hele land. Deze keer is dat anders. De voorstelling is een ‘thuiswedstrijd’ voor drie van de vier dansers die in Rotterdam wonen. Naast dansers zie je in de Ontspoking multi-instrumentalist Martin Fondse en de zangeressen Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags.

De voorstelling

Een merkwaardig heerschap vindt bij thuiskomst zijn huis bevolkt met spoken. Het probleem is dat hij dat zelf niet weet. In een kat-en-muisspel van mens en spook wordt zijn wereld overhoop gehaald.

‘de Ontspoking’, waarin maarliefst vier dansers, drie zangeressen en een multi-instrumentalist rondspoken op het podium is een ironische, woordeloze presentatie van dans en muziek.

Muziek en dans

Met de missie dat kinderen recht hebben op dans van het hoogste niveau heeft de Stilte zich ontwikkeld tot een volwaardige pleitbezorger van kunst voor kinderen. Muziek mag daarbij niet achterblijven. In ‘de Ontspoking’ worden hoogwaardige dans en hoogwaardige muziek samengebracht.

25-jarig jubileum

In het seizoen 2019-2020 viert de Stilte haar 25-jarige jubileum. Tot heden presenteerde het gezelschap ruim 5.500 voorstellingen en meer dan 12.000 workshops. Dit seizoen verwelkomen we de 1 miljoenste bezoeker. Sinds de start in 1994 beleefden 57 producties een première. de Stilte is uitgegroeid tot een wereldspeler in de jeugddans. Van 2006 tot nu bezocht het gezelschap 40 landen op vijf continenten.

Geschiedenis

In 1994 is de Stilte ontstaan. Zonder ophef, zonder geld, zonder netwerk en met Breda als standplaats. Met de kop Dans is de poëzie van het theater wordt de geboorte wereldkundig gemaakt. De behoefte te creëren vanuit een optimistisch wereldbeeld brengt in 1995 kinderen in het vizier. In het voorjaar van 1997 biedt de gemeente Breda het gezelschap een gymzaal in een schoolgebouw aan. Het streven is een ´smid op de hoek´ te zijn, een herkenbare plek, toegankelijk en vertrouwd voor iedereen, kinderen voorop. In 2000 wordt het eigen theater geopend door Hans Snoek, oprichtster van dansgezelschap Scapino, éminence grise van de dans voor kinderen en fan van de Stilte. Tegen de stroom in weet het gezelschap te groeien en op basis van loyaliteit wordt een organisatie opgebouwd. In 2001 achten de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant de Stilte van belang voor de regio en maken zij structureel subsidie vrij. Uit eigen middelen wordt in 2007 een tweede dansstudio gerealiseerd. In 2009 wordt de Stilte als enige nieuwkomer opgenomen in de Basisinfrastructuur. Loyaliteit maakt plaats voor professionalisering, groei en innovatie. Vanaf 2013 is het gezelschap opgenomen in de Meerjarenregeling van het Fonds Podiumkunsten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden