Onur Eren is een van de docenten van de Freestyle School. Hij beoefent de sport zelf al 15 jaar.
Onur Eren is een van de docenten van de Freestyle School. Hij beoefent de sport zelf al 15 jaar. (Foto: )

'Freerunnen is eigenlijk een vrije variant op apenkooien'

Rotterdam - Freerunning is een populaire (straat)sport waarbij het de bedoeling is om zo spectaculair mogelijk obstakels te nemen. Zonder te vallen of de grond te raken. "Een soort apenkooien", lacht Onur Eren, "maar dan op een hedendaagse manier." Gevorderde freestylers showen hun kunsten graag op een uitgezet parcours en in wedstrijdverband.

door Els Neijts

Apenkooien was vroeger één van de populairste spellen bij gym. Vaak werd de laatste les vóór een vakantie in de gymzaal een heel hindernisparcours uitgezet met attributen als slingertouwen, kasten, bokken en banken. Een 'tikker' moest zoveel mogelijk medespelers die de grond raakten aftikken.

Veilig parcours

Tegenwoordig zie je jongeren gewoon op straat spectaculaire gymnastische sprongen, swings en flips gebruiken om verschillende obstakels te nemen. Omdat dit freerunning niet zonder (val)risico's is, biedt de Freestyeschool Rotterdam veilige indoormogelijkheden voor kids. "Wij hebben binnen een parcours met hindernissen waarbij zachte matten en foamblokken je val opvangen. Wie de kunst een beetje onder de knie heeft kan buiten op de obstakelbaan verder," wijst Onur. Hij benoemt freerunnen ook wel als een vorm van straatacrobatiek die meer te bieden heeft dan behendigheid alleen.
"Het is een community waar je elkaar hebt, maar ook je persoonlijke uitdagingen zoekt en daar je eigen ding van maakt. Vandaar ook onze naam Freestyle School. Wat niet wil zeggen dat er geen regels zijn. De kids leren ook luisteren én discipline en het helpt enorm bij hun motorische ontwikkeling. Onze ervaring is dat kinderen al vanaf een jaar of zeven/acht zich helemaal willen inzetten als ze zien wat er allemaal mogelijk is. Zeer zeker ook meiden. Die waren een jaar of vijf geleden nog heel schaars, terwijl je nu zelfs landelijke girls jams hebt. Dat supporten we graag."
De Freestyleschool zit in Delfshaven en erkent ook een maatschappelijke taak. "We zijn hecht met andere groepen in de buurt. En door het Jeugdsportfonds kunnen we het lidmaatschap laag houden. Onze proeflessen zijn gratis."

Hele kleintjes kunnen op andere plekken alvast oefenen met aapjeskooien (www.aapjeskooi.nl), en volwassenen kunnen op diverse plekken in de stad ook een potje apenkooien als variant op een avondje uit.

Onur: "Daardoor kunnen we een lagere contributie rekenen. Onze proeflessen zijn gratis, maar we hebben ook proefpakketjes van vier lessen in een maand. Daarmee kun je ervaren of het iets voor je is, of eventueel 'doorstromen' naar een andere sport. We zijn ook hecht met andere groepen in de buurt, de zogeheten buitenspots. Onze stad heeft best veel hotspots waar je freerunnen gewoon op straat kunt leren, maar dat is minder veilig als je het nog niet goed kunt."

Alle kinderen sporten

Het motto van het Jeugdsportfonds is dat alle kinderen moeten kunnen sporten. Oók bij een vereniging als ouders de contributie niet kunnen betalen.

Het Jeugdsportfonds Rotterdam vergoedt (een deel van) de contributie van een sportvereniging. De maximale bijdrage per kind per jaar bedraagt 225 euro. In aanmerking komen kinderen van vier tot achttien jaar uit een gezin met een inkomen dat maximaal 120 procent van het wettelijk geldende minimum bedraagt.

Kijk voor meer informatie over het doen van een aanvraag op www.jeugdsportfonds.nl.

 

Meer berichten