De Buren van Marlies laten de vonken er vanaf vliegen met hun geïmproviseerde theatershow op zaterdag 15 februari.
De Buren van Marlies laten de vonken er vanaf vliegen met hun geïmproviseerde theatershow op zaterdag 15 februari. (Foto: )

Wat gebeurt er in de buurt?

Cursus Digisterker

Centrum - Bibliotheek Rotterdam start vanaf woensdag 19 februari met een nieuwe reeks van de cursus 'Digisterker'. Onder begeleiding van gecertificeerde docenten leren cursisten omgaan met de digitale overheid.
Steeds meer overheidszaken dienen met een DigiD te worden aangevraagd. Bijvoorbeeld het aanvragen van huurtoeslag, doorgeven van een verhuizing door te geven of in te loggen bij een zorgverzekeraar. De cursus 'Digisterker' helpt Rotterdammers die hier moeite mee hebben verder. Onderdelen die voorbij komen zijn: hoe vraag je een DigiD aan, hoe vind je informatie over de opbouw van AOW en het aanvragen van huurtoeslag bij de belastingdienst.

Vestiging Centrale op woensdag 19, 26 februari en 4 maart van 10.15 tot 12.15 uur; vestiging Delfshaven op dinsdag 3, 10, 17 en 24 maart van 14.00 tot 16.00 uur; vestiging Centrale op woensdag 1, 8 en 15 april van 10.15 tot 12.15 uur. De laatste les van deze reeks op 15 april heeft als thema 'DigiD en uw gezondheid'.

Om deel te nemen aan de cursus is enige kennis van internet, het hebben van een e-mailadres en een redelijke kennis van de Nederlandse taal gewenst. Cursisten betalen € 10,- voor het werkboek. De cursus is verder gratis en bestaat uit meerdere lessen. Aanmelden via www.bibliotheek.rotterdam.nl/digitaal. Klik bij de cursus 'Digisterker' op 'Aanmelden' en vul het aanmeldformulier in.

Bertus en de Tjet Setters

Ommoord - In het Huis van de Wijk Gerard Goosenflat wordt op maandag 17 februari weer het Alzheimer Café gehouden. Het thema van de avond is 'Muziek van, voor en door de jeugd van toen…' oftewel een interactief optreden van Bertus en de Tjet Setters. Samen met deze ervaren muzikanten kunt u op een vrolijke manier ontdekken wat muziek met u en met uw zorgvrager kan doen. Komt u ook meezingen? Thomas Mannplaats 150, Rotterdam.

Stoomlocs NS in jaren '30

Centrum - De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) organiseert een beamerpresentatie door Hans van Poll. In de jaren zeventig bracht de NVBS via het Britse fotobureau Photomatic een reeks fotokaarten uit in formaat 9x14 cm van Nederlandse stoomlocomotieven die door Britse spoorwegfotografen in de jaren dertig op de gevoelige plaat waren vastgelegd. Hoe interessant deze foto's ook waren, het formaat was tamelijk klein. En nu bekend is wie tegenwoordig de negatieven beheert, is het presentator Hans van Poll gelukt om van die oorspronkelijke negatieven scans in hoge resolutie te verkrijgen zodat niet alleen fraaie en grote afdrukken kunnen worden gemaakt maar de digitale foto's ook in groot formaat op een scherm kunnen worden getoond. Hans van Poll licht ook de achtergronden toe van het stoombedrijf in die tijd. Op donderdag 13 februari van 19.15 tot 22.15 uur. De restaurantzaal van Miniworld Rotterdam, Weena 745, is open vanaf 19.15 uur. Toegang voor NVBS leden 4 euro, niet-leden 5 euro en jongeren tot 18 jaar 2 euro. De miniatuurwereld is op deze avond niet open! Weena 745, Rotterdam.

NSK: Chants d'Amour

Delfshaven - Het Nederlands Studenten Kamerkoor baant zich een weg door de liefde in Chants d'Amour. Geluk en lijden, wanhoop en extase: de liefde brengt een hoop teweeg. De uitersten van de menselijke stem worden opgezocht in het twaalfstemmige Épithalame voor vocaal orkest van André Jolivet, dat hij schreef voor zijn vrouw ter ere van hun 20-jarig huwelijk. In Schumanns Frauenliebe und -Leben ontspint zich een liefdesrelatie, gezien door de ogen van de vrouw. In het raadselachtige Aspetti d'amore van opdrachtcomponist Mark van Platen voor acht stemmen verklankt het koor, samen met percussionist David de Goede, de liefde van alle kanten. Vrijdag 14 februari om 20.15 uur in de Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskolk 20, Rotterdam.

Het Oude Noorden

Centrum - Wandel op zaterdag 15 februari (14.00 uur) door een gedeelte van het Oude Noorden. Dit deel van de stad is zeer contrastrijk. U wandelt langs de rivier waaraan Rotterdam zijn naam heeft ontleend en langs de oudste woningen van de stad. Via een modern wooncomplex gaat de wandeling langs de viaducten van de Hofpleinlijn naar een hofje uit het begin van de 20e eeuw. Verder is er aandacht voor de Noordsingel en enkele bijzondere pleinen. Een interessante wandeling door een multiculturele wijk. Kosten volwassene 6 euro, kind 3 euro. Houders van de Rotterdam-pas mogen per jaar 1 maal gratis mee. Gilde Rotterdam, Grotekerkplein 5, Rotterdam.

Concert Paradijskerk

Centrum - Op zondagmiddag 16 februari (14.00 uur) is er weer het maandelijks orgelconcert in de Paradijskerk. De toegang is vrij en er is een collecte na afloop. Dit keer wordt het Witte-orgel bespeeld door organist Petra Veenswijk van de Maria van Jessekerk (Delft). Iedereen is van harte welkom! Paradijskerk, Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam.

Vlinders of katers na Valentijn?

Noord - De dag na Valentijn brengt vlinders of katers... in ieder geval bij de voorstelling van de Buren van Marlies. Een geïmproviseerde theatershow waar de vonken vanaf vliegen! Twee teams gaan met elkaar de strijd aan voor de beste geïmproviseerde scène, en dat alles met een Valentijn tintje. U als publiek komt sowieso als winnaar uit de bus, want u heeft inbreng in de scènes en mag bepalen waar het over zal gaan. Een muzikant zorgt voor de juiste sfeer, en de aanwezige rechters (ja, deze wedstrijd wordt beoordeeld door rechters) houden in de gaten of alles goed verloopt.

Deze wedstrijd in het theater is op zaterdag 15 februari, aanvang 20.00 uur. De aanwezige teams zijn de Buren van Marlies en zij hebben als gast 'Tot zover' uit Delft. Entree is 5 euro, reserveren kan via www.deburenvanmarlies.nl. Theaterzaal Huis van de wijk, De Banier, Banierstraat 1, Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden