Foto op de kaft van 'Bevlogen bestuurders. Achter de schermen van het Rotterdamse Stadhuis, 1966-2006'. (Foto: Boom Uitgevers)
Foto op de kaft van 'Bevlogen bestuurders. Achter de schermen van het Rotterdamse Stadhuis, 1966-2006'. (Foto: Boom Uitgevers) (Foto: )

Alle Rotterdamse burgemeesters en wethouders van 1966 tot 2006 aan het woord in één boek

Rotterdam - Rotterdam had al talloze burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen. Maar wat weten we eigenlijk over hen? En wat zijn hun persoonlijke ervaringen in het Rotterdamse stadsbestuur? Voormalig gemeenteambtenaar Sjef van de Poel interviewde 36 oud-bestuurders en schreef het boek 'Bevlogen bestuurders'. Een uniek boek, mét vele foto's.

door Sjef van de Poel

Met 'bevlogen bestuurders' wordt bedoeld dat alle burgemeesters en wethouders in hun tijd met veel enthousiasme hun best hebben gedaan voor Rotterdam, de een met meer succes dan de ander. Het boek neemt de lezer mee achter de schermen van het Rotterdamse stadhuis. Wat heeft zich daar in de veertig jaren tussen 1966 en 2006 afgespeeld? Hoe gingen al die burgemeesters en wethouders met elkaar om? Werkten ze goed samen of maakten ze ook ruzie? Het gebeurde allemaal.

Niet alleen oud-burgemeesters Bram Peper en Ivo Opstelten halen hun herinneringen op, ook tal van bekende en minder bekende wethouders komen aan het woord. De inmiddels 96-jarige oud-wethouder Jan Reehorst is het enige nog levende lid van het college van burgemeester en wethouders in de jaren 1966-1970, maar kan zich zijn wethouderstijd nog goed herinneren. Dat geldt ook voor andere hoogbejaarde oud-wethouders als Henk van der Pols en Wim van der Have.

De bekende stadsvernieuwingswethouder Jan van der Ploeg en de oud-burgemeesters Wim Thomassen en André van der Louw leven niet meer, maar diverse oud-wethouders uit die tijd halen bijzondere persoonlijke herinneringen op aan deze markante Rotterdamse bestuurders. Zo is er een tijd geweest dat de PvdA het in Rotterdam alléén voor het zeggen had. We praten over de jaren 1974-1982, de periode van de 'rode colleges'. Oud-wethouders als Roel den Dunnen, Hans Mentink en Jan Laan weten nog precies waarom ze toen zo graag alléén de macht wilden hebben. Later begonnen ze daar toch wat anders over te denken. En ja, de PvdA-wethouders pakten elkaar ook stevig aan, partijgenoot of niet.

Ook wordt ruim aandacht besteed aan de spannende periode rond het referendum in 1995 over de stadsprovincie Rotterdam en de zogenoemde 'opheffing van Rotterdam'. Plannen die door de overgrote meerderheid der Rotterdammers naar de prullenbak werden verwezen. Zo mogelijk nog lastiger werd het in het jaar 2002, toen Pim Fortuyn in de Rotterdamse politiek verscheen en met Leefbaar Rotterdam een ongekend grote verkiezingsoverwinning behaalde. De PvdA werd uit het college gezet. De wethouders van toen, zoals Marco Pastors, Wim van Sluis, Els Kuijper, Hans Kombrink en Sjaak van der Tak, blikken openhartig terug op deze heftige periode in de Rotterdamse politiek.

Sjef van de Poel, 'Bevlogen bestuurders. Achter de schermen van het Rotterdamse stadhuis, 1966-2006'.

Meer berichten