Duidelijk geen Rotterdammer dit.
Duidelijk geen Rotterdammer dit. (Foto: Stockfoto)

Rotterdammers liegen niet, en dat zorgt soms voor problemen

Rotterdam - Rotterdammers liegen niet, ze vertellen je de waarheid. En soms op zo'n manier dat het ze in de problemen brengt. Rotterdammers zijn misschien wel de meest ontslagen mensen van Nederland, denkt Roel Pot.

door Emile van de Velde

"We zijn duidelijk in Rotterdam. Soms op een nogal grove manier. We zeggen elkaar de waarheid. En zetten er dan ook nog vaak een geslachtsdeel achter om te benadrukken dat we het écht menen. Dat zorgt er nogal eens voor dat mensen van buiten de stad zich te pletter schrikken als ze ons horen."

Plat Rotterdams

Roel Pot is onder meer organisator van de cursus Plat Rotterdams. 'Een echte Rotterdammer zet liever zijn baan op het spel dan dat hij liegt', zei Pot onlangs in NRC. Hij verduidelijkt: "Je ziet vaak dat mensen van buiten, gestudeerde types, banen als leidinggevende krijgen. Dat werkt dus niet. Ik heb ooit, lang geleden, alweer, iemand uit de hoofdstad als chef gehad. Die dacht wel even te zeggen hoe het moest... Het schuim stond op mijn lippen! Zo gaat het ook in de haven. Als je zelf niet met je poten in de modder hebt gestaan, hoef je echt niet te proberen een sjorder te zeggen hoe die zijn werk moet doen hoor."

Belgen

En die mentaliteit is heel anders dan op andere plekken. Pot: "In de hoofdstad draaien ze echt overál omheen. Daar beginnen ze natuurlijk ook al meteen met een leugen. Niemand die daar rondloopt, is er ook echt geboren. Maar ze hebben wel de mond vol over 'hun' stad. Daar gaat het al fout. Wie begint met liegen, die blíjft liegen. En Belgen, maar ook Brabanders en Limburgers... Daarvan weet je al helemáál niet of ze ja of nee bedoelen!"

Restaurants

Als Rotterdammers iets waarderen, ontstaat er weer een heel ander fenomeen, vertelt stadsgids Herco Kruik. "Rotterdammers zijn een heel loyaal en trouw publiek. Als je iets goed doet, blijven ze terugkomen. Ook al is het niet goed meer. Ik ken restaurants die al tijden niet zo goed meer zijn, maar nog wel steeds stampvol zitten."

Teringzooitje

Als het níet goed is, volgt in Rotterdam de waarheid, beaamt Kruik: "Ja, dan krijg je metéén te horen dat je er een teringzooitje van hebt gemaakt, met krachttermen inderdaad. Ik maakte het pas nog mee in de tram. We stonden voor een brug te wachten en toen dat te lang duurde maakte iemand meteen, op luide toon, erg duidelijk wat ie ervan vond ha ha."

Oostvoorne

Eveline van Wanrooij is ook stadsgids, net als Kruik geen geboren Rotterdamse. Ze komen allebei uit Oostvoorne. "Daar is de mentaliteit echt héél anders. Je wilt niet weten hoe vaak m'n moeder me heeft proberen te beschermen door me de waarheid niet te vertellen. En nóg. Toen ik naar Rotterdam verhuisde, ging er een wereld voor me open. Die eerlijkheid hier bevalt me zó goed! Al kan het soms hard zijn. Mijn zoontje wilde met een ander jongetje gaan spelen en toen zei dat jongetje: 'Ik heb nu niet zo'n zin in jou.' Ik ben later nog een gesprek met m'n zoontje aangegaan, maar dat was niet nodig, zo bleek: 'Ik vind het helemaal niet erg mama.' Hij is die Rotterdamse eerlijkheid natuurlijk gewoon gewend."

Reageren? Dat kan via redactie.hl@dpgmedia.nl en via social media!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden