Foto: Maastunnel

'Er moeten busbanen in plaats van rijbanen komen in de Maastunnel'

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Er moet een (schone) tunnelbus door de Maastunnel komen. Dat schrijft de coalitie Gezond Verkeer aan de gemeenteraad Rotterdam met het verzoek de tunnelbus op te nemen in de nieuwe Rotterdamse MobiliteitsAanpak waarover de gemeenteraad binnenkort een besluit neemt.

Een concrete maatregel die effectief, goedkoop en snel te realiseren is zijn busbanen door de Maastunnel, die óók gebruikt kunnen worden door hulpdiensten. Busbanen ten koste van rijbanen op het traject Pleinweg-Maastunnel-’s-Gravendijkwal-Henegouwerlaan zijn bijzonder effectief. Het halveert namelijk in één klap bijna de helft van de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer op dit traject. En dus ook bijna de helft aan uitlaatgassen en ambulances naar Dijkzigt lopen dan geen vertraging meer op.

Verkeer wijkt uit

De invoering van de milieuzone en de jarenlange afsluitingen van de Maastunnel en Coolsingel, leren dat gemotoriseerd verkeer zich aanpast aan de situatie: het wijkt uit, kiest voor fiets en openbaar vervoer, of verdwijnt gewoon. De gemeente heeft hier veel onderzoek naar verricht.

Kosten

‘Omtoveren’ van een rijbaan in een busbaan kost weinig! ‘Voor minder dan een half miljoen euro aan signalering (verf en bebording) is het geregeld’, stelt de coalitie. De drie ongelijkvloerse kruisingen (Zuidplein, Rochussenstraat, 1e Middellandstraat) vragen om extra aandacht wat betreft afstelling van verkeerslichten.

‘Het omzetten van rijbanen in busbanen op het traject Pleinweg-Maastunnel'-sGravendijkwal-Henegouwerlaan is een effectieve, goedkope en snelle manier om autoverkeer door Rotterdam te verminderen’, zo stelt de coalitie Gezond Verkeer in haar brief aan de raad.

Raadscommissie

Woensdagavond 12 februari praat de gemeenteraadscommissie EDEM over de Rotterdamse MobiliteitsAanpak.

Meer berichten