Zorgen over 'machinekamer' Noordereiland en verdwenen historische deuren

Rotterdam - Het Noordereiland is eigenlijk een motorschip middenin in de Nieuwe Maas, dat weet iedereen. Met alles wat en schip zoal heeft; stuurboord, bakboord, én een machinekamer. En over die machinekamer zijn er nu wat zorgen. Hij mag weleens opgeknapt worden. En waar zijn de historische deuren met de geschiedenis van het eiland gebleven? We kregen dit ingezonden stuk van Maddy Koster: 

'In de Marinestraat heerst volop bedrijvigheid. Niet van de ondernemers daar, maar van slopers en bouwers. Alle bedrijven in die straat (o.a. de garages, de autowasserij) zijn vertrokken en hun panden worden omgebouwd tot woningen. Het ziet er wat triestig uit nu, maar het wordt er vast mooier en leefbaarder op.

Wat ook een trieste aanblik geeft is de steeg tussen de De Ruyterstraat en de Olivier van Noortstraat, waar zich de 'Machinekamer' bevindt. Ooit ontworpen door kunstenaar Joe Cillen in het kader van zijn MS Noordereiland concept.

Diverse kunstuitingen op het eiland refereren aan zijn idee dat het eiland een motorschip is. Bijvoorbeeld de scheepstoeter op het Antwerpse Hoofd en de stuurboord en bakboord lichtobjecten op het Noorderlicht gebouw, naast de oprit naar de Willemsbrug.

Die Machinekamer mag wel eens een opknapbeurt hebben, maar ook de deuren aan de andere muur zijn verwijderd. Op die deuren stond de geschiedenis van het Eiland vanaf het allereerste ontstaan beschreven. Interessant om te lezen al wandelend door de Machinekamer.

We vragen ons af of die deuren – of dan op zijn minst die teksten- weer terugkomen na de verbouwing. Op de facebookpagina van het Noordereiland is al een oproep geplaatst.'

Maddy Koster

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden