Donner Van der Heijde Bladmuziek & CD verdwijnt

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!


(Door Roger Pluijm)

Donner Van der Heijde 'muziek' is opgeheven. Afgelopen zaterdag 1 februari was de laatste dag. Een baken in de stad is niet meer, trefpunt voor klassieke-muziek-liefhebbers. Nu hebben we alleen nog de 'CD-afdeling' van de Doelen en mogelijk straks binnen Donner Velvet Music, met wellicht een bescheiden 'klassiek'-aandeel. 'Internet' heeft
de CD-winkels overgenomen.

Met het verdwijnen van Van der Heijde 'in Donner' wordt een rijke geschiedenis aan Rotterdamse grammofoonplaten- en muziekhandels afgesloten. Even een aantal bekende namen: Rijken & De Lange 'sinds 1853' (Korte Lijnbaan); Willem de Jong (Korte Hoogstraat); Dankers (Coolsingel); Snoek (Hoogstraat); Lichtenauer (Doelen/Kruisplein); Disk (Van Oldenbarneveldstraat); Wijnand van Hooff (Nieuwe Binnenweg en 'Donner') en Stolk & Van der Heijde ('oude' Donner). Dan horen De Bijenkorf, V&D, Ter Meulen en Radio Modern ook nog in dit rijtje. En voor Schiedam 'iconen' als Van Daalen en Hakkert.

Ondergetekende werkte 39.9 jaar bij de Grammofoonplaten- en CD-afdelingen van de Bijenkorf, zodoende kende ik de Amsterdamse, en met name de Rotterdamse klassieke muziek-scene, o.a. Wijnand van Hooff aan de Nieuwe Binnenweg, later 'in Donner'; daarna veranderd in Donner-Klassiek en tot slot Van Leest Klassiek in Donner. Oudgediende Peter Vreugdenhil 'verhuisde' telkens mee, totdat Van Leest / Free Record failliet ging. Bij toeval kon hij (parttime) terugkeren bij Van der Heijde Bladmuziek en CDs. Marie-Louise van Reenen is haar hele leven werkzaam geweest in de sector partituren en bladmuziek: Broekmans & Van Poppel Amsterdam, Lichtenauer Rotterdam, en de laatste jaren bij Van der Heijde, als vrijwilligster daar eigenaar Kees van der Heijde met ziekte kampt, en daardoor ook mede besloot zijn winkel op te heffen.

Het 'muziekpunt' binnen Donner was een ontmoetingsplek voor velen, en er was ook ruimte voor foldertjes en affiches voor 'muzikaliteiten' in de regio Rotterdam. Door zo'n foldertje heb ik nog het laatste concert van Daniël Wayenberg meegemaakt, kort voor zijn dood.

Winkeldochters die jaren stonden, werden nu wel verkocht, zij het met 50-70% korting. Als Chopin-liefhebber, kocht ik nog wat Chopin-bladmuziek, spelen echter zal niet gaan, ik heb mijn pianostudie nooit doorgezet, helaas. Wegen scheiden zich. Peter (55) heeft een administratieve baan kunnen vinden in de zorgsector, en de tomeloos energieke Marie-Louise (75) zet haar vrijwilligers-antenne nu mogelijk uit naar Looijestijn antiquariaat, ook binnen Donner, naast haar 'oude afdeling'. Het ligt in de lijn der verwachting dat Velvet Music de plaats van 'de muziek' binnen Donner gaat invullen.

 

Meer berichten