Jip Peeks restaureerde meer dan honderd objecten voor de nieuwe tentoonstelling De Haven. (Foto: Marco de Swart)
Jip Peeks restaureerde meer dan honderd objecten voor de nieuwe tentoonstelling De Haven. (Foto: Marco de Swart)

Koppie onder in de Rotterdamse haven!

Rotterdam - Het Maritiem Museum Rotterdam pakt weer uit. Letterlijk, want een spectaculaire hoeveelheid objecten uit de collectie van het museum zijn uit het depot opgediept en gerestaureerd. Een enorme klus, maar voor de nieuwe voorstelling De Haven zeker de moeite waard!

Bezoekers moeten nog even geduld hebben, want de nieuwe tentoonstelling De Haven opent op vrijdag 17 april. Dan kun je in het Maritiem Museum Rotterdam 'koppie onder' in het verhaal van de Rotterdamse haven, aan de hand van een spectaculaire hoeveelheid objecten uit de collectie van het museum. Unieke scheepsmodellen, die decennia lang niet te zien zijn geweest, zijn gerestaureerd en worden speciaal voor deze expo uit het depot gehaald. Ook stelt het museum de oudste foto uit haar archief tentoon.

In De Haven speelt de collectie van het Maritiem Museum, die zes eeuwen maritieme geschiedenis beslaat en volgens kenners tot de wereldtop behoort, een hoofdrol. Er zijn ruim zeventig modellen van schepen, kranen en baggermolens te zien én ongeveer honderd schilderijen en foto's. Ook is het portret van een havenloods uit 1860 te zien, de oudste foto uit de collectie van het museum.

Belangrijke momenten voor de Rotterdamse haven staan centraal in de tentoonstelling. Bij elk van deze mijlpalen geven objecten een indruk van de tijdsperiode of bijzondere ontwikkelingen. Conservator Jan Briek: 'Ik heb elke plank van het depot gezien en echt de rijkdom van onze collectie ontdekt. Dat klinkt hoogdravend, maar als ik mensen rondleid in ons depot, zijn ze soms tot tranen toe geroerd.' De mooiste en meest betekenisvolle objecten kregen een plek in De Haven.

Een enorme klus
Wie Rotterdam zegt, zegt havenstad. Waar beter dan bij het Maritiem Museum - op de plek waar de grootste zeehaven van Europa ooit begon – duiken bezoekers in het verhaal van deze iconische plek? Ze struinen eindeloos rond en ontdekken welke momenten de haven maakten tot een plaats waar alles groot, groter, grootst is. Hoe veranderde de uitvinding van de container alles? En wat was het tragische lot van de eerste Nederlandse oceaanstomer?

Om te zorgen dat alle objecten straks in uitstekende staat te bewonderen zijn, werden ze gerestaureerd door Jip Peeks. Zij kwam als stagiaire bij het Maritiem Museum en werd voor De Haven in dienst genomen. Ze stond meteen voor een enorme klus: in een jaar tijd gingen er meer dan honderd modellen door haar handen, waarvan een deel voor de expo werd geselecteerd. Peeks' werkzaamheden waren divers: soms repareerde ze een loszittend vlaggetje, soms herstelde ze de lak op de romp of verving gebroken tuigage. Half april zijn de objecten helemaal klaar om tentoongesteld te worden in De Haven.

'De Haven' is vanaf vrijdag 17 april te bezoeken in het Maritiem Museum Rotterdam.

Meer berichten