Gratis concerten Prinses Christina Concours

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Dat kan op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari in Rotterdam. De hele dag door tonen de bevlogen jonge deelnemers van het Prinses Christina Concours hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes in Codarts, Rotterdams Conservatorium. Deelnemers zijn tussen de 12 en 21 jaar en veelal afkomstig uit Zuid-Holland en Zeeland. Zij bespelen instrumenten als piano, hobo, gitaar, harp, viool, euphonium en dwarsfluit. De optredens zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen.

Iedereen tussen de 12 en 21 jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours in Rotterdam. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale zondag 16 februari in De Doelen. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

Motivatie om te oefenen
Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden. Voor hoboïste Annabel Beckers (16 jaar uit Den Haag) is het haar debuut op het Prinses Christina Concours. “In november deed ik mee aan het Florence Concours en merkte ik dat ik het heel leuk vond om op te treden voor mensen en mijzelf te laten horen”, legt ze uit. “Ook vond ik het fijn ergens naartoe te werken. Ik speel nu zo’n vierenhalf jaar hobo. Zo’n concours is een goede motivatie om te oefenen en een reden om het beste uit mijzelf te halen.”

Zingen over de liefde
Voor de 21-jarige zanger Hidde Stobbe wordt het een thuiswedstrijd. Hij studeert namelijk klassieke zang aan Codarts. Dat wil echter niet zeggen dat zo’n optreden voor hem gesneden koek is. Hidde: “Ik vermoed dat ik wel wat zenuwachtig zal zijn, ja. Maar ik kijk er ook heel erg naar uit om mijn repertoire te zingen. Ik heb twee liederen en een aria uitgezocht die met elkaar verbonden zijn. De rode draad zijn drie stadia van de liefde. Eerst zing ik het lied The song is you van Jerome Kern. Dit gaat over de hoopvolle liefde, wanneer iemand net verliefd is en nog vol verwachting. Het middenstuk is een lied uit Schuberts liederencyclus Die schöne Müllerin en verwoordt de twijfel in de liefde. Een jongeman is verliefd op de molenaarsdochter, maar komt erachter dat de liefde niet wederzijds is. Tot slot volgt een aria uit I puritani van Bellini: de wanhopige liefde. De hoofdpersoon zingt dat hij zijn hele leven heeft gegeven in de hoop dat zij ook verliefd op hem is. Nu hij weet dat zij dat niet is, concludeert hij dat hij zijn leven voor niks heeft geleefd.”

“Iets heel geks”
Isaac Lottman (16 jaar uit Amsterdam) heeft met zijn cello voor het publiek ‘iets heel geks’ in petto, zoals hij zelf zegt. “Ik speel twee korte, heel moderne solostukken uit de Tien preludes van Sofia Goebaidoelina en een tango. De preludes zijn een idee van mijn docent. Zij vroeg ‘wat zou er bij passen?’. Ik wilde iets moderns, dan wordt het een minder traditioneel programma. Ik hoorde een opname door cellist Eckart Runge van de tango El Choclo van Angel Villoldo. Zo vet! Dat wilde ik echt spelen. Er was geen bladmuziek van. Op basis van de opname heb ik die toen maar zelf gemaakt. Dat was een heel gedoe en veel moeilijker dan ik dacht.”

Prinses Christina Concours
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor talentontwikkeling in muziek en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo’n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.

Regionale selectierondes
vrijdag 14 februari – 18.00 uur tot 21.30 uur
zaterdag 15 februari – 9.30 uur tot 22.00 uur
Codarts, Rotterdams Conservatorium
Gratis toegankelijk

Regionale finale
zondag 16 februari - 14.00 tot 17.30 uur
De Doelen, Rotterdam
toegang € 12,50 (regulier) en € 8,50 (t/m 26 jaar of CJP)
kaartverkoop via www.dedoelen.nl

Meer berichten