Foto:
Columns

'Zes graden, motregen en alle meisjes lopen met blote enkels'

Rotterdam - Onze columnist Wouter Vocke voelt zich ouder worden. Dat komt omdat ie anderhalf jaar geleden vader is geworden. Maar dat komt óók omdat ie de mode niet meer begrijpt.

'Ik tik al bijna de 40 aan, maar word (gelukkig) meestal nog een stuk jonger geschat. Sinds ik vader ben geworden ben ik de afgelopen anderhalf jaar voor mijn gevoel een stuk sneller oud geworden - vooral het aantal grijze haren is in rap tempo toegenomen. Maar ik voel me in ieder geval níet oud, dat scheelt. De enige keer dat je goed realiseert dat je geen 25 meer bent, is met name na een avondje doorzakken op de Witte de Withstraat. Ging ik vroeger de volgende ochtend weer vrolijk aan het werk, nu heb ik een dag of drie nodig om weer goed en wel onder de mensen te zijn.

Maar je voelt je pas écht oud als je mode niet begrijpt. En in die zin gaat het nu ineens bergafwaarts met me. Iedere dag opnieuw verbaas ik me aan spierwitte sneakers (hoe houden ze die zo wit?) onder een strakke broek zonder - en nu komt het - sokken, maar met blote enkels. Wie heeft er een paar jaar geleden ineens bepaald dat sokken niet meer hip zijn? Laatst was het 6 graden en motregende het de hele dag. Ik moest op het Binnenwegplein zijn en op mijn wandeling over de Lijnbaan zag ik de ene blote enkel na de andere. Ik heb het met mijn warme, gevoerde winterboots (incl. sokken) al koud, hoe kun je het dan niet koud hebben met een paar niet-waterdichte Nikes en een stuk blote huid van zo'n 10 centimeter? Over die spijkerbroeken zonder knieën en met enorme scheuren zal ik het niet eens hebben, daar begrijp ik al helemáál niets van.

Maar goed, toen ik begin jaren '90 op de middelbare school zat moest ik per se Nike Air Max hebben, iets dat mijn ouders niet echt zagen zitten. Gympen (ja, zo noemden we sneakers toen) verpesten je voeten! En ze zien er niet uit. En waarom moet je een trainingsbroek aan? Je gaat toch niet sporten? Ja pa, dat is tof. Iedereen loopt er mee. Ik zal ongetwijfeld iets in die richting gezegd hebben. Hoeveel zullen nu zo'n zelfde discussie met hun ouders gevoerd hebben? Ik heb met ze te doen. De ouders dan.'

Wouter Vocke is journalist in Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden