'Als kind luisterde ik naar zijn jazz-programma op Radio Rijnmond. Het karakter dat ik in zijn stem hoorde, begon mij te fascineren. Dat is voor mij het begin van mijn band met Jules.' (Foto: Caro Linares)
'Als kind luisterde ik naar zijn jazz-programma op Radio Rijnmond. Het karakter dat ik in zijn stem hoorde, begon mij te fascineren. Dat is voor mij het begin van mijn band met Jules.' (Foto: Caro Linares) (Foto: Carolina Linares)
Rotterdammer van de Week

Anton Slotboom wil Rotterdamse verhalen vertellen

Rotterdam - Anton Slotboom, is über-Spartaan, journalist van het AD Rotterdams Dagblad en RTV Rijnmond, auteur van meerdere boeken over Sparta, van de biografie over de Rotterdamse partygoeroe Ted Langenbach. Én van het binnenkort te verschijnen boek 'De zin van het leven ben je zelf', over het leven van de in november overleden dichter, schrijver en Rotterdams enige echte nachtburgemeester: Jules Deelder. En deze week is Anton ook nog eens de Rotterdammer van de Week!

door Mark Boninsegna

Waarom een boek over Jules?

"Omdat hij heel belangrijk voor mij is. Nadat Jules in de jaren zestig 'On The Road' van Jack Kerouac las, ging hij zelf backpacken. Zo veel invloed kan iemand dus hebben op anderen! Dat heeft Jules op mij ook gehad. Ik leef mijn leven in de geest van Jules. Voor mij is Jules een bizar goed voorbeeld van hoe je compleet je eigen leven kunt inrichten. 'De zin van het leven ben je zelf', zei hij zelf, en daar ben ik het helemaal mee eens. Net als hij ga ik mijn 'roeping' achterna. Dat is in mijn geval het willen delen van verhalen. Ik wilde het levensverhaal van Jules vastleggen en delen. Omdat het zo waanzinnig de moeite waard is."

Heb je speciale herinneringen aan Jules?

"Als kind luisterde ik naar zijn jazz-programma op Radio Rijnmond. Het karakter dat ik in zijn stem hoorde, begon mij te fascineren. Dat is voor mij het begin van mijn band met Jules. En die werd nog mooier toen ik hem later begon te interviewen. Een van die keren staat me nog geweldig bij. We liepen langs Het Kasteel toen hij met wilde gebaren begon na te doen hoe de politie vroeger bij de Beurstrappen de jeugd wegjaagde. Passanten keken vreemd op, maar daar trok Jules zich helemaal niks van aan. Ook een mooie herinnering: hij had een bijzondere klik met mijn dochter Ella. Daar heb ik een prachtige foto van: Deelder en Ella, hand in hand, hij luid zingend. Die foto koester ik de rest van mijn leven."

Je bent een echte stadsjournalist, was dat iets wat je voor ogen had?

"Ik ben als journalist landelijk begonnen. Maar in veel van wat ik doe ligt de nadruk inderdaad op Rotterdam. Tijdens mijn studie in Tilburg, waar ik iedere dag met de trein naartoe ging omdat ik per se in Rotterdam wilde blijven wonen, besloot ik dat de muziek het interessantst was. Na een paar jaar in Amsterdam en Hilversum kwam het Rotterdamse Jongerenjaar in 2009 op mijn pad, dat ik voor AD/RD mocht gaan volgen. Ik merkte dat journalistiek bedrijven in je eigen stad ook betekent dat je invloed hebt, en dat je iets voor mensen kunt betekenen. Sindsdien ben ik meer en meer over Rotterdam gaan schrijven."

Vind je het belangrijk om de geschiedenis van Rotterdam op te schrijven?

"Absoluut. Neem het levensverhaal van Ted Langenbach: ik vond het verschrikkelijk belangrijk dat zijn verhaal werd vastgelegd. Dat gold ook voor de verhalen van de oud-Spartanen die ik heb opgeschreven. Je ziet dat die verhalen belangrijker worden nu die oud-spelers ons beginnen te ontvallen."

Wat is voor jou de waardevolste plek in Rotterdam?

"De ingang van het oude Kasteel. Toen Sparta vorig seizoen promoveerde, vierden we dat tot de ochtend. Ik ben een paar uur gaan slapen, moest op de school van mijn dochter een spreekbeurt geven en had daarna een paar uur vrij. Ik besloot dat er maar één plek was waar ik wilde zijn: Het Kasteel. Toen heb ik in mijn eentje een uur op het trappetje bij de ingang gezeten. Af en toe kwam er een tram langs, maar dat was het. Volslagen stilte, in de zon. Toen had ik echt het gevoel dat ik daar thuis hoor."

Personalia

Naam: Anton Slotboom
Geboren: 15-12-1980
Woont samen met vrouw en dochter in Kralingen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden